Kako make up utječe na kožu?

make up, šminka, zdravlje, prehranaŠminkanje potječe iz doba kraljice Cleopatre, jedne od najpoznatijih i najljepših vladarica. Tada su se uglavnom koristili prirodni pigmenit za šminkanje. Međutim, danas je šminka uglavnom dobivena sintetskim putem u laboratorijima i treba biti izrazito oprezan.

U današnje vrijeme, stvari su malo drugačije. Sva kozmetika dobiva se uglavnom iz kemikalija koje nisu pogodne za našu kožu. Mnoge djevojke kada uđu u drogeriju, cilj im je kupiti što skuplju kozmetiku, jer je njihovo razmišljanje: što je skuplje, to je bolje! To razmišljanje je pogrešno. Primjerice puder, što je skuplji, to je više skupih kemikalija u njegovom sastavu, a što su skuplje kemikalije to su i štetnije.

Razvijaju se mnoge tehnologije za poboljšanje kvalitete kozmetike pa se pokušava da čestice pudera budu što manje tako da bi ih naša koža bolje apsorbirala i izgledala savršenije, ali onda se postavlja pitanje : Kako ću ukloniti kozmetiku koju je moja koža u potpunosti adsorbirala? Sve te sitne čestice ostaju u koži i ne mogu se ukloniti pa nastaju različite tegobe. U zadnje vrijeme sve više žena je alergično na određene sastojke u kozmetici, a neki sastojci primjerice kao mineralna ulja začepljuju pore što uzrokuju pojavu akni, formalin je čak kancerogen. Formaldehid se najviše koristi u lakovima za nokte i zato lakovi imaju tako neugodan miris. Naravno, taj miris udišemo, odnosno formaldehid, koji ima negativan utjecaj na dišni sustav, te je čak i on kancerogen.

Ako uzmemo za primjer rumenilo, njegove čestice se tako također „usavršavaju“ i postaju sve manje, tzv. nanočestice i ako ih nanosimo u velikoj količini, udišemo ih i čestice ulaze u naša pluća odakle se ne mogu ukloniti upravo zbog svoje veličine. Sve što nije dobiveno iz prirode, naš organizam ne može ni razgraditi, može nam samo nanijeti štetu.

Svi smo mi prirodno lijepi, svatko na svoj jedinstven način. Nije potrebno ugrožavati svoje zdravlje radi mišljenja drugih ljudi. Treba naučiti iskazivati svoju prirodnu ljepotu na druge načine, ali definitivno ne sa kozmetikom.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply