Kako otkriti helicobacter pylori

Naslovna flash rotor Preporuke Zdravlje

pylori helicobacter otkrivanje, kako

Kako otkriti da li imate helicobacter pylori u želucu? Postoje niz metoda kako otkriti dijagnosticirati helicobacter pylori.

Helicobacter pylori je bakterija spiralnog oblika koja se nalazi na sluznici čovjekovog želuca, moramo naglasiti da se radi o jedinoj bakteriji koja preživljava u kiseloj sredini želuca.
Do sada još nije u potpunosti istražen njezin način prijenosa, smatra se da se infekcija direktno prenosi sa zaražene osobe na zdravu osobu, ali nije isključen način prijenosa putem inficirane hrane i vode.

Kako napraviti test na Helicobacter pylori?
Postoje nekoliko načina s kojima se može utvrditi infekciju na Helicobacter pylori:

Pregled uzorka krvi

Ovim se testom dokazuje specifičnih antitijela u krvi. Moramo napomenuti da je vaj test najosjetljiviji od svih testova ali samo ako pacijent do tada nije liječen od Helicobacter pylori infekcije. Ukoliko je pacijent već liječen od Helicobacter pylori infekcije test može biti lažno pozitivan te ga u tim slučajevima treba izbjegavati raditi.

Pregled uzorka stolice

Ovim testom se dokazuje postojanje antigena u stolici bolesnika. Rezultati testa dosta je visoki, što znači da ako je test pozitivan onda je infekcija vrlo vjerojatna, osjetljivost testa je nešto slabija, odnosno negativan test sa sigurnošću ne isključuje bolest.

Urea izdisajni test

Ovim testom dokazuje se prisutnost bakterije u želucu njezinom aktivnosti u razgradnji ureje. Test je jednostavan i pouzdan i provodi se iz uzoraka izdahnutog zraka prije i nakon uzimanja otopine 13C ureje, koja je potpuno neškodljiva.

Gastroskopijom

Ovaj pregled je najpouzdaniji, jer sama metoda zasniva se na endoskopskom pregledu, u sklopu toga uzimaju se uzorci tkiva u kojima se laboratorijski dokazuje prisutnost ove bakterije.

Izvor: zdravlje-prehrana.com

2 thoughts on “Kako otkriti helicobacter pylori

  1. Ima vidljivih tragova na zubima, ukoliko osoba pati i od rekluksa. Tada kiselina iz želuca dospjeva do usta i može djelovati na zubnu caklinu. Možete nam Vi više reći o tome,za naše čitatelje, ipak imate stomatološku ordinaciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.