Kako pravilno vježbati?

pravilno vježbanje, mršavljenje, zdravlje, prehrana

Nije potrebno odlaziti u teretanu da bismo skinuli višak kilograma niti kupovat skupocjene sprave, a također ni privatni trener, dovoljno je samo malo volje i vježbati se može i kod kuće.

Kod vježbanja kod kuće trebate biti samo malo maštoviti i sjetiti se vježbi koje ste radili u srednjoj školi na satu tjelesnog odgoja. Eventualno, možete malo pronjuškati po Internetu da biste dobili još koju ideju.

  • Najvažnije je da se koncentrirate na dijelove tijela koji su vam najkritičniji, primjerice ako imate zgodne noge, nemojte se baviti njima nego dijelom kojemu je baš potrebna vježba, najčešće je to trbuh.
  • Također, nemojte nikada vježbati gladni, prije ćete se umoriti i jednostavno nećete imati snage. Pojedite hranu koja sadrži proteine i ugljikohidrate.
  • Obucite udobnu odjeću koja vas neće ometati tijekom vježbanja, predlažemo da ne oblačite sintetičku odjeću nego pamučnu, tako da vam koža može pravilno disati i da se možete nesmetano znojiti.
  • Prije nego što počnete vježbati, organizirajte u glavi redoslijed vježbi koje planirate izvesti i na taj način osigurat ćete više vremena za vježbanje jer kad počnete jako je važno stalno biti u pokretu.
  • Nemojte žuriti sa vježbanjem, ne morate odmah napraviti što veći broj vježbi. Počnite pomalo i svaki sljedeći put povećavajte broj puta izvođenja jedne te iste vježbe. Nemojte se forsirati jer će vam zbog toga vježbanje vrlo brzo prisjesti.
  • Tijekom vježbanja, jako je važno piti dosta voda. Znojit ćete se, potrebno je nadoknaditi tekućinu koju ste izgubili. Nemojte sprječavati znojenje jer se na taj način tijelo oslobađa štetne tvari.
  • Nakon vježbanja, nemojte odmah ići pod tuš, malo pustite tijelo da se ohladi i svakako nešto pojedite.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com