Kako prepoznati pravi med?

Kako prepoznati pravi medMed je Božji dar koji liječi sve. Ne dajte se prevariti, saznajte kako prepoznati pravi med koji će vam pomoći pri liječenju svake bolesti …

Slavni Aristotel ga naziva „destilirana rosa“ koja pada sa zvijezda. Pravi med ima ljekovitu snagu prirode. Pčelinji med ima antibakterijsko djelovanje slično pencilinu. Sadrži razne kiseline kao što su : glukonska, limunska, jabučna, mravlja, mliječna i octena). Tu su i bjelančevine, minerali, pigmenti, aromatični spojevi, enzimi i vitamini. Svi oni zajedno čine pravi med.

Međutim, danas ćete vrlo često naletjeti na umjetni, lažni med. Ponekad je teško procijeniti koji je pravi, a koji je lažni. Naravno, lažni med se bitno razlikuje od industrijskog meda koji su napravili ljudi koji žele u vrlo kratkom vremenu zaraditi što više novca.

Iskusni pčelari vizualno već mogu procijeniti pravi med. Mi obični ljudi, nažalost ne možemo, stoga trebamo pratiti određene smjernice. Kako prepoznati pravi med :

  • Kristalizacija –  dosta neupućenih potrošača smatra kad med iz tekuće stanja prelazi u kruto da se pokvario. Med se ne može pokvariti. Njegov rok trajanja je neograničen. Upravo taj prelazak iz tekućeg u kruto stanje, kristalizacija, znak je da je med koji ste kupili pravi. Lažni med nikad ne kristalizira, te je uvijek u tekućem stanju.
  • Gorkasti okus – lažni med imaju slatkastiji okus nego pravi med. Pčele posjećuju cvjetove koji su gorkasti. Lažni med je slatkastiji jer sadrži velike količine šećera, koji nije isti kao šećer u pravom medu.
  • Gustoća – što je med gušći, to je bolje. Primijetite li da je med previše rijedak, odmah budite svjesni, ako ste ga kupili u trgovačkom centru da je lažan.
  • Udio vode – vode u pravom medu nema. Čitajte naljepnice na kojima moraju biti navedeni sastojci. Provjerite i sami : stavite nekoliko kapi meda na papirnati ručnik. Ako je med pravi, neće probiti papir. Ako je prošao kroz papir, znači da sadrži vodu.
  • Iskoristite mrave – mravi ne diraju prirodni med. Stavite nekoliko kapi u blizini meda i promatrajte hoće li krenuti na med.

Prepoznati pravi med nije lako. Najsigurnija metoda vam je jednostavno kupovati domaći, čisti med kod lokalnog prodavača za kojeg znate da posjeduje pčele i pravi med. S medom iz trgovačkog centra nikako ne možete biti sigurni, jedino ako da odnesete u laboratorij na kemijsku analizu.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply