Kako se ponašati za vrijeme vrućina?

Kako se ponašati za vrijeme vrućina?Vanjske temperature opasno se približavaju 40 °C, potreban je poseban oprez i posebna prehrana. Saznajte kako se ponašati za vrijeme vrućina …

“Kako se ponašati za vrijeme vrućina?” – To je pitanje koje većina postavlja ovih nekoliko dana. Vrućina je opasna za zdravlje i vrlo lako život dovodi u opasnost. Pokušat ćemo vam malo pomoći s nekoliko savjeta koji će vam uvelike olakšati.

Kako se ponašati za vrijeme vrućina?

I sami ste primijetili da se zadnjih dana puno više znojite. Znojenjem se tijelo hladi, ali da ne bi došlo do dehidracije tijela, potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Koliko god da vam je vruće, pokušajte piti što toplija pića. Kad popijete hladno piće, tijelo troši energiju da bi ugrijalo hladnu tekućinu na temperaturu tijela i na taj način se samo dodatno zagrijava. Stoga, ponovno naglašavamo, pijte što toplija pića. Izbjegavajte alkoholna pića i pića koja sadrže velike količine kofeina. Konzumiranjem ovih vrsta pića samo potičete dodatan gubitak tekućine.

Jedite više puta dnevno, razlog je isti i kad popijete hladno piće. Jedite pomalo i svakako laganu hranu. Poželjno bi bilo konzumirati što manje mesa, naročito prženu hranu, birajte voće i povrće bogato vodom :

  • Rajčice
  • Paprike
  • Tikvice
  • Krastavce
  • Blitvu
  • Lubenicu
  • Dinju
  • Naranču
  • Breskve
  • Nektarine.

Dakle, voće i povrće koje je bogato vodom.

Izbjegavajte tjelesnu aktivnost. Bili mladi ili stari, jednaka je opasnost za sva godišta. Srce ne može podnijeti toliki pritisak jer se tijelo ne može tako lako hladiti na visokim vanjskim temperaturama. Dodatna tjelesna aktivnost će povećati stres na vaše tijelo, i tijelo više neće znati kako funkcionirati. Za vrijeme vrućina, predlažemo izležavanje.

Boravak u prostorijama s klimom može vam olakšati život tijekom vrućina, ali i dovesti ga u opasnost. Ne stvarajte veliku razliku u temperaturi unutar prostora u kojem boravite i vanjske temperature. Planirate li izaći vani iz klimatizirane prostorije, najprije otvorite prostoriju da se temperatura izjednači, pa onda izađite. Budite oprezni jer doista dovodite život u opasnost.

Pažljivo birajte i odjeću koju nosite, neka bude od prirodnijih materijala : lana i pamuka. Za vrijeme vrućina nemojte nositi odjeću od sintetskih materijala jer se koža ne može normalno znojiti i tijelo se ne može hladiti.

Ako ste već prije imali problema s vrućinama, svakako nemojte ostati sami. Primijetite li da vas muče vrtoglavica, mučnina ili osobu pokraj vas, koristite hladne obloge i dajte vodu polagano, u malim gutljajima. Ukoliko osoba počne povraćati ili padne u nesvijest, pozovite hitnu pomoć. Dok hitna dođe, polegnite osobu na bok.

Vaše zdravlje je na prvom mjestu i odgađajte sve poslove koje je potrebno obaviti vani.

Izvor ; Zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply