Kako se rashladiti ljeti?

voda najzdravije pićeOvih dana se zasigurno pitate kako se rashladiti na ljetnim temperaturama? U nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta

  • Pijte dosta tekućine, svakako Vam se preporuča da pijete običnu vodu i to sobne temperature. Ukoliko se želite ohladiti sa hladnom vodom, nećete to postići jer će te dodatno zagrijati organizam, tijelo proizvoditi više energije kako bi temperaturi tijela prilagodio unesenu temperaturu tekućine.
  • Umjesto gaziranih napitaka pripremite limunadu. Svježa pripremljena limunada organizam će okrijepiti sa vitaminom C i drugim potrebnim hranjivim sastojcima.
  • Izbjegavajte teške obroke, organizam je u ljetno doba ubrzano radi, te će te mu jako pomoći ukoliko jedete laganiju hranu. Zaboravite na teško prženu hranu i okrenite se na konzumaciju što više voća i povrća, a od mesa neka Vam dominira riba, piletina, puretina. Koji si put u tjednu priuštite i roštilj, ali obavezno sa prilogima kao što su: svježi naribani kupus, paprika, krastavac, rajčica…
  • Birajte svjetliju odjeću za ljeto, ukoliko izaberete tamne materijale za odjeću, privući će te tj. Apsorbirati veliku količinu sunčeve svjetlosti. Zato izaberite odjeću od svjetlu odjeću od lana.
  • Izbjegavajte ići na more od 10 do 16 sati, jer tada je UV zračenje najjače, a ujedno prevladavaju najveće temperature.
  • Prije nego što krente na more, gdje ćeš se sigurno puno sunčati i boraviti vani, bilo bi poželjno da kožu pripremiš za toliku količinu sunca, a time i UV zraka, na koju nije navikla.
  • Pripazite sa klimom: ni slučajno nemojte rashlađivati automobil klimom do nekih izuzetno svježih temperatura, jer će vam šok nakon izlaska iz njega biti vrlo snažan, a osjetljiviji bi mogli imati velikih problema sa srcem.

Izvor: zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply