Kako se riješiti ekcema i dermatitisa?

Kako se riješiti ekcema i dermatitisa?Muče vas svrbež i ispucala koža od ekcema? Patite od crvenila kože i iritacije dermatitisa? Savjetujemo vam što je potrebno učiniti da biste imali zdravu i čistu kožu …

Najbolji način za liječenje ekcema i dermatitisa jest održavanje ispucale kože vlažnom korištenjem ljekovitih balzama na biljnoj bazi. Osim održavanje redovne higijene, savjetujemo vam :

1.      Čuvajte se suhog zraka

Suhi zrak pogoršava dermatitis. Strogo izbjegavajte topli zrak iz grijalica tijekom zimskih dana. Suhi zrak pogoršava i stanje ekcema, odnosno pojačava svrbež. Grijete li se upravo uređajima koji osiguravaju stalno cirkuliranje toplog i suhog zraka, koristite uređaje za ovlaživanje zraka.

2.      Izbjegavajte vruću vodu

Vruća voda je vaš najgori neprijatelj. Tuširajte se mlakom vodom i to što kraće. Izbjegavajte dugotrajno izležavanje u kadi.

3.      Izbjegavajte sredstva protiv znojenja

Dezodoransi sadrže aluminijev klorid, aluminijev sulfat i cirkonijev klorohidrat koji iritiraju kožu. Predlažemo vam da pripravite sami dezodoranse od sobe bikarbone.

4.      Nosite pamuk

Sintetski materijali, točnije poliesteri, nisu pogodni za kožu, naročito kožu koja ima problema s dermatitisom i ekcemima. Izbjegavajte sintetsku odjeću jer će vam uzrokovati svrbež.

5.      Obavezno se namažite nakon tuširanja

Koža najbolje sadržava vlažnost nakon tuširanja. Potrebno je nanijeti proizvode na biljnoj bazi nakon tuširanja, i to u roku od tri minute. Ovisno o tome koliko vam je suha koža, birajte proizvode. Što je koža više suha, koristite masnije kreme.

6.      Izbjegavajte umjetne nokte

U umjetnim noktima nalaze se akrilne boje koje vrlo često uzrokuju dermatitis. Mogu dodatno izazvati iritaciju očiju, nosa i dišnih putova. Lakovi za nokte inače sadrže i formaldehid koji je također opasan za dišne putove.

7.      Hladni oblozi

Hladni oblozi vam mogu pomoći kod kontaktnog dermatitisa. Stavite mlijeku u čašu zajedno s kockicama leda. Kad se mlijeko ohladi te se kockice leda otope, namočite gazu te stavite na bolno mjesto. Držite 2-3 minute.

8.      Pratite prehranu

Namirnice mogu pomoći da se oporavite od dermatitisa i ekcema, ali jednako tako ih mogu i uzrokovati. Pratite što konzumirate. Sumnjate li na određene namirnice, izbjegavate ih.

Pazite koji nakit nosite. Bižuterija vrlo često uzrokuje probleme s kožom. Problem je nikal koji je prisutan u nakitu.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply