Kako šećer uzrokuje dijabetes

dijabetes i šećer inzulinKako učestalo konzumiranja rafiniranih  šećera može uzrokovati dijabetes?Što je s inzulinom, glikogenom?

Kronične bolesti poput pretilosti, srčanih bolesti, kancerogenih bolesti te dijabetesa tipa II danas dosežu vrhunac te pogađaju do čak više od 300 milijuna ljudi diljem svijeta.

Šećer povezan s dijabetesom

Šećer danas nalazimo u većini namirnica koje kupujemo, a upravo on je krivac koji može poremetiti metabolizam jetre te finalno dovesti do dijabetesa te drugih kroničnih bolesti.

Istraživanje koje se bavilo povezanošću između konzumacije šećera i pojave dijabetesa utvrdilo je da unos od samo 150 kcal dnevno više nego što je potrebno koje su dolazile iz rafiniranih šećera je povećalo šansu za dijabetesom za 1,1%. Tih 150 kcal može doći od samo jednog gaziranog pića, bez uzimanja u obzir svih ostalih prerađevina koje konzumiramo na dnevnoj bazi.

 

Fruktoza i rad jetre

Šećer koji konzumiramo ili saharoza sastoji se od dva monosaharida, a to su glukoza i fruktoza.

Glukozu metabolizira naš cijeli organizam te ako ju ne dobijemo prehranom, naše tijelo će se pobrinuti za proizvodnju glukoze, pošto ona predstavlja primarni izvor energije našem tijelu.

 

S druge strane, metabolizam fruktoze je drugačiji. Jedini organ koji može metabolizirati fruktozu je jetra, odnosno jetra metabolizira šećer koji unosimo prehranom.

 

Sportaši i maratonci mogu unijeti veću količinu fruktoze jer će njihova jetra pretvoriti fruktozu u glikogen, no problem nastaje kod populacije koja nije toliko aktivna – tada je jetra već prepuna glikogena radi velikog unosa šećera putem prehrane, a fruktoza se neće metabolizirati u glikogen već u masne stanice. Neke od masnih stanica prenose se u krv u obliku triglicerida, a druge ostaju u jetri, doprinoseći bolesti masne jetre.

U isto vrijeme, jetra postaje neosjetljiva na inzulin, zbog čega dolazi do povećane razine inzulina u organizmu, što vodi do pretilosti, metaboličkog sindroma i drugih bolesti. S vremenom gušterača neće moći lučiti dovoljne količine inzulina kako bi prenijela šećer u stanice tijela, razina šećera u krvi naglo će se povećati te će neminovno doći do dijabetesa.

Treba imati na umu kako se dani podaci baziraju na fruktozi iz rafiniranog šećera, tj. fruktoza je štetna samo u smislu kalorijskog suficita. Ako jedemo fruktozu u malim količinama iz hrane prirodnog podrijetla osigurat ćemo kalorijski deficit unosa ove molekule. Fruktoza se prvenstveno nalazi u voću, a to je hrana niske energetske vrijednosti, prepuna minerala i vitamina koje naše tijelo treba.

Leave a Reply