Kako spriječiti blagdansko prejedanje ?

prejedanje blagdanskoDonosimo nekoliko savjeta kako spriječiti blagdansko prejedanje

Najljepše doba godine je iza ugla i rijetko tko više pazi na pravilnu prehranu i redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću. No, ipak je Božić samo jednom godišnje. Rijetke su osobe koje nimalo ne dobe na kilaži tijekom ovog perioda, a ako i vi želite barem malo spriječiti blagdansko prejedanje i ublažiti blagdansko dobivanje kilograma, evo nekih savjeta za vas.

Pijte puno vode

Tokom blagdana većina povećava svoj dnevni energetski unos, najčešće hranom bogatom soli i šećerom. Kako bi osigurali rad probavnog sustava i spriječili konstipaciju, uvijek imajte bočicu vode sa sobom. Ujedno, voda će popuniti volumen vašeg želuca te ćete manje dodatne  hrane moći unijeti.

Jedite povrće uz obroke

Rijetki su oni koji razmišljaju o povrću kada su na stolu razne delicije. No, upravo ta jedna porcija povrća može značiti mnogo vašem organizmu. Povrće je bogato vlaknima, a niske energetske vrijednosti te će popuniti vaš želudac zbog čega ćete manje ostalih kalorija moći unijeti.

Budite aktivni

Radi povišenog unosa kolača i šećera, zasigurno ćete imati više energije nego inače. Božićno vrijeme ne mora biti nužno vrijeme kada prestajete sa svojim uobičajenim treninzima, no ako ste odlučili ne trenirati, energiju uvijek možete iskoristiti u šetnjama s obitelji te na taj način potrošiti dodatne kalorije.

Uživajte

Iako se ovo podrazumijeva, svejedno obratite pažnju na to da se ne stresirate oko mogućih dobivenih kilograma ili dva. Stres stvara hormon kortizol koji vam može dodatno odmoći. Kortizol je hormon zaslužan da podsjeti naše tijelo da moramo nadoknaditi izgubljenu zalihu energije u našem tijelu. Osim što tako povišena razina kortizola u našem organizmu utječe na povećanje apetita, ona također djeluje na povećano stvaranje neuropeptida Y koji je zaslužan za povećanje želje za hranom bogatom ugljikohidratima. No, to i dalje nije sve jer kortizol će nažalost utjecati i na brzinu našeg metabolizma, usporavajući ga, te time čineći cijeli proces gubljenja kilograma puno težim i sporijim.

Stoga, ostanite aktivni, pijte puno vode, budite s obitelji te jednostavno uživajte u nadolazećim blagdanima!

Leave a Reply