Kako ublažiti štetne posljedice pušenja?

štetne posljedice pušenja, cigarete, zdravlje, prehranaPokušali ste nekoliko puta prestati pušiti, ali vam nikako ne ide. Pokušajte ublažiti štetne posljedice.

Ne postoji nikakva čudesna tableta niti hrana koja bi mogla nadoknaditi štetu koju nanosite svom zdravlje svakodnevnim pušenjem. Ipak, postoje neke stvari koje bi mogli poduzeti kako biste smanjili opasnost obolijevanja od bolesti uzrokovanih pušenjem.

Jedite voće i povrće bogato vitaminom C

Pušenje uništava vitamin C, on štiti od raka i srčanih bolesti. Budući da ste pušač, veća je opasnost da obolite od tih bolesti. Nakon svake popušene cigarete pojedite komad voća ili povrća bogatog vitaminom C.

Predlažemo jagode, ne samo što su bogate vitaminom C nego su bogate elagenskom kiselinom. Elagenska kiselina uništava ugljikovodike, tvari koje su prisutne u cigaretama.

Jedite hranu bogatu beta karotenom

Neka istraživanja su pokazala da beta karoten pruža zaštitu pušačima od raka. Jedite prokulice i mango jer sadrže i vitamin C i beta karoten.

Izbjegavajte alkohol! Pretjerano pijenje alkohola i pušenje smrtonosna je kombinacija.

Konzumirajte namirnice koje su bogate vitaminom B12 i folnom kiselinom.

Svakako morate često provjeravati kolesterol i trigliceride. Ne smiju doseći kritičnu razinu. Potrebno je mjeriti i krvni tlak. Bilo bi poželjno da postanete tjelesno aktivniji, ali da pri tome ne opterećujete ni srce ni pluća.

Pokušajte se što prije riješiti ružne navike pušenje. Organizmu treba jako dugo vremena da se oporavi i riješi svih štetnih tvari.

Polagano uvodite zdrave navike u svoj život jer ćete se na taj način prije ostaviti pušenje, nego naglim odustajanjem.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.