Kako ubrzati metabolizam

metabolizam kako ga ubrzatiTrebate ubrzati metabolizam, jer fali Vam energije i osjećate se umorno. Kako ubrzati metabolizam na prirodan način.

Metabolizam je skup  procesa u kojem se kalorije, koje unosite hranom u vaš organizam, pretvaraju u energiju koja je neophodna za održavanje svih životnih funkcija.

Zašto nam je usporen metabolizam?

  • Nepravilna prehrana. Najveći je problem što se većinom radi cijeli dan i zanemarilo se tradicionalno kuhanje, te se poseže za jednostavnim rješenjima. Lakše je kupiti gotovu hranu jer je svugdje dostupna, nego pripremiti jelo u svojoj kuhinji.
  • Loš odabir namirnica prilikom kupovine. Svi idemo u kupovinu i gledamo akcije i kupujemo da i ne gledamo što piše na deklaracijama. Bolje čitajte I kupujte od svog lokalnog proizvođača.
  • Prevelika razlika između obroka. Većina ljudi ujutro ne jede ništa već popije kavu i ode iz kuće na posao. Ako nešto i pojede to opet bude nekakvo pecivo iz pekare koje i nije baš najbolje rješenje. Po povratku kući s posla “ nabacamo se hranim koja se brzo priprema ili se u povratku kući kupi gotovo jelo.
  • Premalo smo fizički aktivni. Svi se vozimo automobilima, gradskim prijevozom, malo je onih osoba  koja se hoda ili vozi bicikl.
  • Premalo pijemo vode. Uvijek dajemo prednost gaziranim napicima, alkoholu, zaslađenim šećerima.
  • Malo unosimo voća i povrća. Osim hrane koja sadrži energiju, potrebna nam je hrana koja sadrži vitamine, minerale,prehrambena vlakna.
  • Premalo unosimo probiotika u organizam . Naš probavni sustav ima težak posao, mora preraditi svu hranu koju unesemo u vrlo teškim uvjetima. U prehranu ubacite jogurt.
  • Premalo spavamo. Za ispravan rad našeg tijela potreban je san, ali onako čvrst i bezbrižan san. Toliko smo pod stresom da smo generacija koja loše i spava.
  • Nemamo salata uz jela. Uz svako jelo svakako ubacite salatu koja će biti začinjena s hladno prešanim uljem.

 

Da bi organizam uspješno radio, potrebna je raznovrsna prehrana. (npr.  meso, povrće, ribu, voće, žitarice, jaja, mlijeko, fermentirane proizvode, vodu, mineralnu vodu, čajeve…)

Neće se dogoditi ništa ako jednom u mjesecu pojedemo gotovi obrok  kupljen u trgovini. Nemojte samo da vam to postane navika. Što ima ljepše od toga da spremite sebi i svojoj obitelji jedan zdravi, raznovrsni obrok u svome domu.

Kada krenite s uvođenjem svojih novih životnih navika i krenete paziti što jedete, bit će Vam teško, jer treba organizmu da se navikne, ali nemojte odustajati. Nemojte ni brojati kalorije, jer ako brojite kalorije to je sve malog vijeka. Pokušajte se uvijek držati raznovrsne prehrane i svakodnevne tjelovježbe.

Leave a Reply