Kako znati što je zdrava prehrana?

zdrava prehranaGlava vam je puna informacija o zdravoj prehrani, pa na kraju i sami ne znate kako pravilno odabrati prehranu. Držite se nekoliko načela i otkrijte što je zdrava prehrana …

Svakodnevno stižu informacije o novim istraživanjima koja govore koja ja najzdravija namirnica, što bi trebalo što više konzumirati, a što u potpunosti izbaciti iz prehrane. Nakon nekog vremena sve postaje nekako zbunjujuće i imate osjećaj da na kraju nitko ništa ne zna.

Zdrava prehrana je na taj način stvorila većini grč u želucu, a zapravo bi trebala biti zadovoljstvo. Zdrava prehrana bi vas trebala opuštati, uklanjati posljedice stresa, obnavljati energiju te u konačnici pozitivno utjecati na psihu. Koliko god se razne teorije razlikovale, ipak postoji nekoliko načela koje svi poštuju.

1.      Dovoljne količine vode

Svakome od nas je potrebna čista voda. Ne postoji idealni napitak za mršavljenje i zdravlje, to većina misli, no odgovor leži u vodi. Voda ubrzava metabolizam i oslobađa organizam štetnih tvari. Dva najvažnija faktora za zdravlje i skidanje viška kilograma.

2.      Zalihe vitamina i minerala

To ne znači da trebate otići u ljekarnu i kupiti razne kutijice koje sadrže tabletice bogate vitaminima i mineralima. Njih trebate kupovati samo onda kada je vaš organizam u potpunosti ostao bez zaliha vitamina i minerala te vam već stvara ozbiljne zdravstvene probleme. Želite li izbjeći ovakvu situaciju, svaki dan na vašem stolu mora biti prisutno povrće za ručak i voće kao međuobrok. Organizam iz povrća i voća uzima sve što mu je potrebno i stvara zalihe,ali njih je potrebno obnavljati.

Vitamini i minerali su potrebni za pravilno funkcioniranje organizma ; normalan rast, probavu, mentalne procese i jačanje imuniteta. Oni su ti koji omogućuju tijelu da pravilno iskoristi ugljikohidrate, masnoće i proteine.

Dnevno biste trebali pojesti oko 200 g povrća, oko 10 g salate i 2 komada voća. Zdrava prehrana ne bi postojala da nema vitamina i minerala.

3.      Određena količina ugljikohidrata, masnoća i proteina

Ugljikohidrati su zdrava prehrana. I ne smijete ih u potpunosti izbaciti. Potrebni su da bi se uopće mogao odvijati metabolizam. Metabolizam je izmjena tvari koje nije moguća bez ugljikohidrata, ali masnoća i proteina. Svi oni imaju svoju ulogu.

Vaši ugljikohidrati bi trebali biti : integralne, cjelovite žitarice i integralno brašno.

Dnevno biste trebali pojesti 250 g kruha i 250 g riže ili tjestenine (kao prilog jelu).

Masnoće su izvor energije. Osiguravaju apsorpciju tvari topljivih u mastima, naročito vitamina. Stoga, i oni su dio zdrave prehrane. Važno je samo u kojoj količini ih unosite u organizam.

Dnevno biste trebali pojesti 1-2 žlice biljnog ulja, 1-2 žlice margarina ili maslaca.

Proteini su nužni za rast i obnavljanje tkiva. Sastavni su dio naših stanica. Oni su odgovorni za povećanje mišićnog tkiva. I već su vam poznato kao namirnice koje osiguravaju sitost duže vremena.

Dnevno pijte jednu čašu mlijeka, krišku sira, 1 jogurt, porciju mesa od 150 g, ribe oko 150 g ili jedno jaje.

4.      Namirnice koje je nužno izbjegavati

Sve prethodno navedene stavke odnose se na tvari koje su nužne za zdravlje. I moraju biti dio zdrave prehrane. Ali, jednako tako postoje namirnice koje su nepotrebne organizmu :

  • Zaslađena gazirana pića (izazivaju žeđ, ne sadrže nikakve tvari korisne organizmu)
  • Hrenovke, paštete i drugi naresci ( sadrže skrivenu mast koja po sastavu nije niti približna pravim mastima i kao takva je nepotrebna, uzrokuje više tegoba.)
  • Slatkiši (aditivi uzrokuju razne tegobe, naročito probavne probleme, a da toga niste niti svjesni te još otvaraju apetit – zato ih tako puno možemo pojesti).

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply