Kelj-povrće

Kelj, zdravlje, prehrana, karcinom, tumorKelj sadrži više od 90% vode. Posebno je bogat sumporom, fosforom i klorom. 30% cjelokupne količine minerala jest kalij. Kelj je dragocjen čistač, ali može stvarati plin ako se tijelo nalazi u prekiseljenom stanju.  Kelj izvrstan je izvor vitamina, posebno vitamina C. Biljku bi trebalo jesti dok je mlada. Jer kad ostari, vlakna ožilave.

Dijetetska vlakna, visoko zastupljena u kelju su celuloza, hemiceluloza, polifruktani, galaktooligosaharidi, pekti i dr. Dijatetska vlakna imaju korisnu ulogu u probavi, održavaju normalnu razinu kolesterola, šećera, reguliraju rad crijeva i održavaju crijevnu mikrofloru. Također povećavaju osjetljivost inzulina i tako sprječavaju razvoj dijabetesa tipa 2, usporavaju probavu, te daju osjećaj sitosti (stoga se hrana bogata dijetetskim vlaknima preporučuje tijekom redukcijskih dijeta). Smanjuju rizik od raka debelog crijeva i hemoroida jer ubrzavaju transport kroz debelo crijevo.

 Čuvanje i kupovanje kelja:

Svježe glavice kelja dostupne su gotovo cijelu godinu, ali vrhunac njihove sezone je od kasne jeseni do početka proljeća. Potražite teže, tamnozelene glavice sa čvrstim središnjim dijelovima listova. Listovi moraju biti svježi, bez znakova gubitka boje i vlage, mrlja i rupica. Ujedno izbjegavajte lagane glavice jer je to znak da su izgubile dosta vlage ili da su dugo stajale na policama trgovina u neprimjerenim uvjetima čuvanja.

Izaberite glavice s manjim listovima koji su mekaniji i srednje jake arome, a izbjegavajte kupnju polovica glavica, iako dobro zaštićenih prozirnom folijom, jer vrlo brzo gube veliku količinu vitamina C.

Kelj omotajte u kuhinjski papir, a zatim stavite u plastičnu vrećicu i čuvajte nekoliko dana u hladnjaku. Najbolje ga je iskoristiti u roku od dva dana jer duljim stajanjem gubi vlažnost i razvija gorku aromu. Za dulje čuvanje, kelj možete kratko blanširati, ohladiti i zamrznuti.

Najlakša priprema je; kelj na lešo

Kelj narezati na trakice i staviti u vodu da prokuha, kada prokuha onda tu vodu baciti i staviti novu vodu u koju će te dodati krumpire ( koje treba nasjeckati)  i kelj ponovno . Nakon što to bude gotovo prelijete sa maslinovim uljem i češnjakom. Jednostavan recept za obogatiti organizam sa nutritivnim važnim sastojcima.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply