Kineska kuhinja

Vjerojatno vas zanimaju karakteristike kineske kuhinje i koje specijalitete je preporučljivo probati. To je jedna od najpoznatijih kuhinja na svijetu. Kuhanje kineske hrane zahtijeva mnogo vremena i truda te se smatra sofisticiranom umjetnošću. Zbog toga  mnogi koji su je probali smatraju jednom od najboljih.

Obrok u Kini obično se sastoji od dva glavna dijela:

  • Glavna hrana – izvor ugljikohidrata ili škroba, obično riža (prevladava u južnim dijelovima Kine), rezanci (Sjeverna Kina) i prate ih jela od povrća, ribe, mesa i drugih namirnica.

Ova kulturna konceptualizacija je na neki način suprotna od zapadnog jela, gdje se meso ili životinjski proteini često smatraju glavnim jelom. Glavni pribor su štapići za kruto jelo, dok se žlice koriste za juhu. Hrana se prije kuhanja reže na veličine zalogaja, a korištenje vilica i noževa smatra se barbarskim jer oni predstavljaju oružje. Smatra se nepristojnim da gost sam reže hranu.

Stilovi kineske hrane ;

* Hui (Anhui)

* Yue (kantonska)

* Min (Fuji)

* Xiang (Hunan)

* Yang (Jiangsu)

* Lu (Shandong)

* Chuan (Szechuan)

* Zhe (Zhejiang)

Danas u Kini postoje četiri glavna stila kuhanja: pekinški, šangajski, sečuanski i kantonski. Kantonski je najkorišteniji u morskim restoranima. U Kini bi trebali teško odoljeti pekinškoj patki, šangajskom svinjskom kolaču te kantonskom dim sumu. U nastavku slijedi predstavljanje nekih od najfinijih stilova kineske kuhinje.

ANHUI STIL

Ovaj stil kuhanja bazira se na pažljivom odabiru namirnica i strogom procesu kuhanja. Namirnice su uglavnom iz planinskog okruženja, pangolin (mravojed), kamena prepelica, gljive, lišće bambusa, datulje, lokalne bobice… Ondje kuhari veliku pozornost obraćaju na izgled, boju i okus jela te temperaturu kuhanja. Preferiraju originalni okus i hranjivost jela. Okusi su blago začinjeni i slani. Na vrhu piramide specijaliteta su pirjane kamenice sa šunkom, Huangshan dinstani golub, parena kamena prepelica, riba na pari u smeđem umaku, izdanci bambusa sa kuhanim gljivama i kobasicama.

PEKINŠKI STIL

Pekinški stil kuhanja ima jedinstvene karakteristike. Većinom se sastoji od mesa, kao navike prehrane nekadašnjih plemstva. Peking je bio glavni grad mnogih dinastija. Npr. mongolski carevi su preferirali ovčetinu, dok je dinastija Qing željela svinjetinu. Duboko prženje, pečenje, instant-kuhanje, promiješavanje-prženje i pirjanje su jedan od najčešćih načina kuhanja. Zbog svoje sjevernije lokacije, umjesto riže koja je na jugu, tjestenina, peciva, ili jiaozi (knedle), su preferirani od strane lokalnog stanovništva. Najpoznatije jelo je pekinška patka, hrskava koža je najcjenjeniji dio ovog jela koje se priprema u nekoliko faza.

KANTONSKI STIL

To je najpoznatiji stil izvan Kine.Jedna njihova kaže da sve što hoda, leti, puže ili pliva je jestivo. Tako se sve jede poput svinjetine,govedine, piletine, zmija, kukaca, puževa, žaba, crva, pilećih nogu, pačjih jezika itd. Kao trgovačko središte Kanton se susreo sa mnogim kulturama pa je zato tu obilje raznolike hrane. Razlika kod njih je što oni prije jela serviraju juhu. Kuhanje žive hrane ondje je specijalitet. Kozice, jastozi, škampi, rakovi ondje su u izobilju. Što je hrana svježija to će manje biti začinjena. Tradicija je poznati dim sum što znači „dodirni srce“, predstavlja obrok sa obitelji ili prijateljima i širok izbor hrane poput pudinga, pilećih nogu, rolica, pečenih rebra i sl.

JIANGSU STIL

Jiangsu poznata je kao zemlja ribe i riže. Cijeni se svježina hrane te je poznata tehnika rezanja hrane poput dinje. Cilja se ne sezonske namirnice i zdravu prehranu. Tipična jela su slana sušena patka, vjeverica sa mandarinskom ribom, pržena riža, okruglice od raka, kornjačino meso…

HUNAN STIL

Slična sečuanskoj kuhinji mnogo više je začinjena i velikog broja sastojaka. Koristi dimljenu i prepečenu hranu više nego sečuanska kuhinja. Često je tamna i masna, uz veliko korištenje čilija, luka i češnjaka. Jako začinjen tamni umak čest je u jelima. Slatko kiseli umaci također su obilježje ovoga stila.

ŠANGAJSKI STIL

Šangaj kao relativno novi grad mješavina je stilova kuhanja okolnih provincija, ali je ipak specifičan i karakteriziraju ga teški i jako začinjeni okusi. Često se miješa šećer sa soja sosom. Neki specijaliteti su šangajska peciva sa svinjetinom,koja se konzumiraju i kao dim sum, smrdljivi tofu, dlakavi rak, očuvana patkina jaja nerijetko starija od 100 dana, koja su tradicionalna i vrlo česta poslastica. (Ovo je kod nas nezamislivo).

ZHEIJANG STIL

Mješavina nekoliko stilova kuhanja okolnih provincija. Zhejiang kuhinja je specijalizirana za brzo prženje, promiješavanje-prženje, duboko prženje, pirjanje i kuhanje na pari te zadržavanje prirodnog okusa. Posebna pažnja se obraća u procesu kuhanja kako bi hranu održao svježom. Jela su također vrlo dekorativna. Zhejiang kuhinja najbolje predstavlja Hangzhou jela, uključujući Hangzhou pečeno pile (poznatije kao Prosjačka piletina, posebno ukusna s ugodnim mirisom lotosova lišća), Dongpo svinjetina, riba u octu, isjeckana riblja juha.

Kineski čaj

Kina je domovina čaja, poput Oolonga, zelenog ili crnog. Čaj je, uz svilu i porculan, jedan od glavnih izvoznih proizvoda. Ljudi tamo piju čaj svakodnevno, a vrsta ovisi o pokrajini. Ondje je popularna fraza “Ke Lai jin Cha” – što znači, kad gost stigne šalica čaja će biti pripremljena za njega. Ne samo da imaju poseban običaj pijenja čaja, već i umjetnost. Čak imaju i muzej posvećen čaju u Hangzhou.

Iako postoji mnogo vrsta općenito se mogu podijeliti u pet kategorija:

–              Zeleni čaj

–              Crni čaj

–              Kompresirani čaj

–              Aromatizirani čaj

–              Oolong čaj

Deset najslavnijih kineskih čajeva

•             Longjing

•             Biluochun:

•             Huangshanmaofeng

•             Junshan Silver Needle

•             Qimen crni čaj

•             Liuan Guapian

•             Xinyang Maojian

•             Duyun Maojian

•             Wuyi Rock Tea

•             Tieguanyin

Kineski alkohol

Jiu – vino ili alkohol

„Jiu“ predstavlja sva alkoholna pića u Kini. Dok „pijiu“ znači pivo, a „putao jiu“ vino. Ti se nazivi koriste i u Japanu i Koreji. Kinezi preferiraju žestoka pića. U Kini je povijest vinarstva stara 6000 godina, a prvo se radilo od prosa pa kasnije od riže. Destilirana alkoholna pića postala su popularna tek u 19. Stoljeću. Kinezi ih preferiraju piti sa hranom.

Vino u kineskoj kulturi zauzima veliki dio te su izmišljene mnoge igre povezane sa pijenjem. Mnogi kineski poeti pisali su djela o alkoholu. Čini se da im se i prijateljstva baziraju na količini popijenog alkohola, tako da s s pravim prijateljima moraju „ubiti“. Vino je za provod. Kineska vina mogu se podijeliti generalno na žuta i čisto bijela. Žuta se rade od žitarica poput prosa ili riže te imaju manje od 20 posto alkohola, dok su bijela mnogo jača i proizvode se iz žutih.

Slavna kineska pića

Fen Jiu – vino od sirka, sadržaj alkohola po volumenu: 63-65%

Zhu Ye Qing Jiu – biljno vino, jedan od sastojaka je bambusovo lišće koje mu daje zelenkastu boju, sadržaj alkohola po volumenu: 46 %

Mao Tai Jiu – vino od pšenice i sirka, sadržaj alkohola po volumenu: 54-55%

Gao Liang Jiu – Gao Liang je naziv za sirak, a uz njega se koristi ječam, pšenica i sl., sadržaj alkohola po volumenu: 61-63%

Mei Gui Lu jiu – destilira se iz posebne vrste ruže i kristalnog šećera, Sadržaj alkohola po volumenu: 54-55%

Wu Jia Pi Jiu – verzija Gao Liang Jiu s jedinstvenim izborom kineski bilja, sadržaj alkohola po volumenu: 54-55%

Da Gu Jiu – nastaje jedinstvenim procesom sirka i pšenice u podrumu, sadržaj alkohola po volumenu: 52%

Yuk Bing Shiu Jiu – specifično vine od ruže, sadržaj alkohola po volumenu: 32%, ili 38-39%

San Hua (tri cvijeta) Jiu – rižino vino iz Guilina sa navodno preko tisuću godina povijesti. Poznato po mirisnim biljnim dodacima i korištenju izvorske vode iz Mount Elephanta u regiji, sadržaj alkohola po volumenu:: 55-57%

Ljepljivo rižino vino Fujian – vino sa dodatkom skupog ljekovitog kineskog bilja ljepljivoj riži, sadržaj alkohola po volumenu: 18%

Hua Diao Jiu – žuto vino, sastoji se od ljepljive riže i pšenice, sadržaj alkohola po volumenu: 16%

Izvor ; http://www.shanghaifinance.com

Leave a Reply