Kiseli kupus

Naslovna flash rotor Prehrambena vlakna

kiseli kupusKiseli kupus je idealna namirnica za zimu, jer sadrži dosta vitamina C i odličan je probiotik. Zašto je dobar kiseli kupus?

Odavnina se zna da je kiseli kupus nezaobilazna namirnica prilikom pripreme zimnice. U davna vremena pomorci su sa sobom nosili kiseli kupus kako bi spriječili nastajanje skorbuta tj. deficita –nedostatka vitamina C.

Nutritivna vrijednost kiselog kupusa otprilike izgleda ovako:

100 grama sadrži prosječno:

20 kalorija

1,52 bjelančevina

2,17 g ugljikohidrati

3  g vlakna

0,3 g masti

661 mg soli

Ostalo: vitamin C, vitamini B skupine, posebice vitamin B6 i B12 od minerala: kalij, željezo, magnezij, sumpor i bakar i natrija, te povoljan odnos kalcija i fosfora za osiguravanje maksimalno iskorištavanje kalcija u organizmu.

Ostale zanimljivosti o kiselom kupusu:

  • Sadrži dosta vitamina C ( odlično za imunitet, poboljšanje općeg stanja organizma)
  • Sadrži dosta prehrambenih vlakana i time poboljšava probavu
  • Pomaže kod izgradnje kostiju
  • Kiseli kupus je najbolje jesti sirov npr. kao prilog nekom jelu
  • Kiseli kupus može sadržavati dosta soli, te tu namirnicu trebaju pripaziti osobe koje imaju problema s visokim krvnim tlakom, srčani bolesnici i osobe koje imaju problema sa bubrezima
  • Gotovo uvijek se kiseli kupus sprema sa suhim mesom u vrijeme zime, pripazite svi na količinu soli, jer suho meso je dosta slano + kiseli kupus, takva kombinacija se nikako ne preporuča gore navedenim osobama da takve namirnice konzumiraju svakodnevno.
  • Kiseli kupus je zdrava namirnica i što je najzanimljivije široko dostupna i jeftina. Ukoliko ste u mogućnosti pripremite doma sami kupus, tako će te znati što sve sadrži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.