Kiseljenje paprike

Pokušajte sami napraviti kisele paprike koje će u sebi sadržavati sve prehrambene vrijednosti poput: vitamina, minerala,prehrambenih vlakana.Kiseljenje paprike je prirodan način konzerviranja.

Receptura za 10 kg neočišćenih paprika:

5 litara vode

2,5 litre alkoholnog octa

300 grama šećera

150 grama soli

30 grama papra u zrnu

20 grama lovorovog lista u komadu

 

Postupak kiseljenja paprika:

  1. Potrebno je najprije oprati paprike sa hladnom vodom, da bi se uklonile fizičke nečistoće. Isto tako najbolje je paprike isjeckati na manje komade npr. na polovine i na taj način očistite paprike od peteljke i sjemenki.
  2. Prije upotrebe svakako staklenku dobro operite.
  3. Paprike posložite u tegle tj. staklenku. Dobro nagurajte paprike da ih što više stane. Nemojte opet previše tako da otopina može dospjeti u tegli što ravnomjernije.
  4. U prokuhanu vodu dodajemo šećer, sol, papar u zrnu, nakon toga alkoholni ocat i listove lovora.
  5. Prokuhanom otopinom prelivajte svježe paprike u tegli.
  6. Prije nego zatvorite teglice malo ih protresite da što bolje iziđe zrak i da otopina stigne do paprike.
  7. Zatim zatvorite tegle i napravite proces pasterizacije na način. Da u jednu veliku posudu ulijete obične vode i onda u nju prebacite zatvorene tegle paprike i kuhate na cca 80°C oko 35 minuta.
  8. Nakon toga ih ostavite na suhom i tamnom mjestu da se ohlade.
  9. Kada se ohlade bilo bi dobro kada bi se paprike dalje čuvale u hladnjaku, ako ne onda ih čuvajte na što hladnijem mjestu izvan sunčeve svjetlosti.

Na ovaj način dobit će te kisele paprike po svome ukusu, bez dodatni aditiva. A  s druge strane kada nešto napravite sami više će te cijeniti nego kada se kući u trgovini. Danas je dostupno sve kupiti u trgovini kao gotovi proizvod, ali ipak je domaće domaće.

Leave a Reply