Koja je to hrana koja potiče motivaciju?

pronađite motivaciju u hraniHrana je naše gorivo, koja je to hrana koja pokreće motivaciju? U prehranu ubacite ove namirnice i time će te zasigurno potakniti motivaciju.
Svi smo se barem jednom našli u situaciji kada jednostavno nemamo volju ni za čime, a najjednostavniji zadaci koje moramo ispuniti čine nam se najtežima.
 

Motivaciju možemo ponovno pronaći na mnogo načina, a jedan od njih je naša prehrana. Ne kaže se bez razloga ”u zdravom tijelu zdrav duh” jer hrana zaista jest energija našem organizmu.
Pravilna prehrana nije tu samo kako bi se osjećali i  bili zdraviji ili izgledali bolje te je možda vrijeme da na nju počnete gledati kao nešto što hrani vaše stanice u tijelu, regulira hormone u tijelu, stvara nove živčane puteve, hrani mitohondrije (organele koji stanicama daju energiju) te time poboljšava vašu uspješnost u bilo kojem pogledu.

 

Koja je to hrana koja potiče motivaciju?

 

Hrana bogata omegom-3 (riba, orasi)

– povećavaju koncentraciju i motivaciju utječući na reakcije u mozgu koje su zaslužne za bolje razmišljane i procesiranje informacija

 

Hrana bogata antioksidansima (vitamini A, C, E, voće poput borovnica, rajčice, povrće poput karfiola, kupusa ili brokule)

– odlični su za cirkuliranje krvi čime osiguravaju kisik moždanim stanicama, a time utječu na bolju funkciju mozga

 

Umjerena konzumacija kofeina

– kao najbolji izvor kofeina preporuča se zeleni čaj i tamna čokolada pošto te namirnice sadrže antioksidans polifenol koji je zaslužan za smanjivanje broja odumrlih stanica

 

Hrana bogata dopaminom (zrele banane, suncokretove sjemenke)

– dopamin je kemikalija koja sudjeluje u kemijskim reakcijama u mozgu koji potiču povećanje motivacije

 

Hrana bogata vitaminima B6 i B12 (riba, meso, jaja, orašasti plodovi)

– vitamini zaslužni za povećanje kognitivnih sposobnosti, a poznati su i kao zaštitari mozga od raznih živčanih oštećenja

 

Hrana bogata vlaknima (povrće, voće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, mahunarke)

– pomažu pri regulaciji razine energije te pri održavanju razine šećera u krvi u granicama normale čime pridonose smanjenju osjećaja letargičnosti

 

Voda

– teži oblik dehidratacije može dovesti do depresije, što jako može utjecati na vašu motivaciju, i upravo iz tog razloga trebalo bi konzumirati minimalno 8 čaša vode dnevno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.