Koliko dugo ćete živjeti ovisi o prehrani

duljina života, zdravlje, prehrana. voće, povrćePrehrana bolesnih ljudi, kao i zdravih, veoma je važna za ljudsko zdravlje. Naša radna sposobnost također ovisi o hrani koju jedemo.

Za naš organizam bilo bi poželjno da jedemo raznoliku hranu koja nije bogata nezdravim masnoćama. Poželjno bi bilo da svaki dan jedemo u isto vrijeme i da je tijekom dana kalorije koje smo pojeli i potrošimo.

Možda danas i nije najveći problem samo prehrana nego je problem što se kalorije ne troše. U današnjem suvremenom svijetu, većina osoba radi u uredima, odnosno poslove koje obavljaju sjedeći. Uglavnom se vozimo u automobilima, rijetko tko danas pješači. Umjesto stepenicama, idemo liftom. Sve su to, čini nam se sitnice, međutim jednostavnim aktivnostima tijelo troši kalorije.

Posve je normalno da se kalorije koje nismo potrošili skladište u obliku masnoća. Tada počinje debljanje. Opterećuje se srce, stvaraju se masne naslage na zidovima arterija. Čovjek postaje teško pokretljiv, trom i manje sposoban za kretanje. Tijelo postaje slabije i povećava se sklonost obolijevanju od raznih bolesti.

Nepravilan prehrana najprije dovodi do pojave šećerne bolesti. Nakon toga, počinje rasti krvni tlak i srce postaje opterećeno. Sljedeći problem do kojeg dolazi zbog porasta tjelesne mase je povećanje soli u tijelu koja se taloži u žučnim kanalima ili bubrezima. Kombinacijom soli žučne kiseline, kolesterola te soli mokraćne kiseline , kalcija i fosfata nastaju bubrežni kamenci. Slične naslage soli mogu nastati na zglobovima pa nastaje giht.

Nekontrolirano uzimanje hrane skraćuje život pretilog čovjeka i do 50 posto. Treba se čuvati masne hrane, alkohola i cigareta.

Zdravlje ljudskog tijela jako se brzo poremeti i naruši te se često znaju zbog debljine, bolesti nizati jedna za drugom jer tijelo nije opskrbljeno nutrijentima koji su mu potrebni.

Želite li duže živjeti i da vaš život, koliko god dug bio, bude kvalitetan? Jedite što više voća i povrća.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply