Utječu li kontracepcijske pilule na zdravlje?

kontracepcijske pilule, zdravlje, prehranaUzimanje kontracepcijskih pilula utječe na prehrambene navike, a time i na vaše zdravlje.

Oralna kontracepcija smanjuje količinu B-vitamina, naročito B6, B12 i folne kiseline te vitamin C. Djevojke i žene koje koriste kontracepcijske pilule, trebale bi jesti više hrane koja je bogata navedenim vitaminima.

Ne pijte previše alkohola jer on smanjuje koncentraciju vitamina B-kompleksa u tijelu, a njih ionako već gubite.

Svaka žena koja uzima kontracepcijske pilule također bi trebala vrlo pomno pratiti koncentraciju lipida u krvi. Većina kontracepcijskih tableta jesu kombinacija estrogena i progesterona. Estrogen povisuje razinu triglicerida, a to kod žena može povećati rizik od srčanih bolesti. Progesteron povisuje štetni kolesterol, a smanjuje korisni. Upravo to povećava opasnost od bolesti koronarnih arterija.

Kad počnete uzimati pilule, vaš liječnik bi trebao pomnjivo pratiti količinu lipida u krvi. Ako porastu do opasne granice, liječnik bi vam trebao propisati nove pilule.

Ako je vaša prehrana bogata masnoćama, prijelaz na prehranu s malo masnoća može pomoći održavanju kolesterola i triglicerida na normalnog razini. Osim toga, hrana s više antioksidacijskih vitamina i minerala može pomoći da držite pod kontrolom svoj loši kolesterol.

Izvor : E. Mindell : Hrana kao lijek, Mozaik knjiga, 2007.

Leave a Reply