Kopriva kao lijek

Kopriva kao lijek, ljekovitost, zdravlje, prehranaKopriva je kao lijek, najčešće se priprema za čaj ili se prokuhaju mladi  listovi koprive za jelo.

Uskoro stiže sezona kopriva. To je iznimno ljekovita biljka koja se rijetko uzgaja, raste u divljini. Ljudi je baš ne vole u svojoj blizini jer njeni listovi znaju jako opeći. Međutim, u nekim dijelovima Europe, za vrijeme sezone, svakodnevno konzumiraju jer je bogata vitaminima i mineralima i drugim ljekovitim tvarima.

List koprive učinkovito olakšava reumatske tegobe jer značajno umiruje bol pri kretanju i mirovanju. Kopriva se propisuje za unutarnju uporabu kao diuretik jer može pojačati uklanjanje natrija i mokraćne kiseline ta tako olakšati stanje kod reumatizma i artritisa. Njemačka laboratorijska ispitivanja pokazali su da listovi koprive imaju jaki protuupalni učinak. Kopriva djeluje protiv proljeva i pomaže kod hemoroida.

Čaj se rabi za ispiranje mokraćnih organa, za sprječavanje stvaranja pijeska u bubrezima, za povećanje količine urina kod svih upalnih procesa u tijelu. Kopriva snižava i razinu šećera u krvi, pa se stoka koristi u brojnim čajnim mješavinama protiv dijabetesa. Prema talijanskom istraživanju, ekstrakt korijena koprive mogao bi biti učinkovit i u snižavanju krvnog tlaka. Korijen koprive najčešće se rabi kod otežanog mokrenja zbog povećanje prostate. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje apetita. Opskrbljuje organizam željezom  i uspješno djeluje protiv umora. U vanjskoj upotrebi kopriva se upotrebljava za liječenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

Za jelo služe prokuhani listovi i vršci mlade biljke koji se beru od kraja veljače do svibnja, a ponekad se mogu naći ponovno u jesenskim mjesecima. Nježne vrške biljke s četiri-šest listića treba otkinuti u rukavicama na mjestu gdje je biljka još mekana. Korijen se iskapa u jesen i proljeće i zatim se rabi svjež ili se suši. Mladu koprivu može se spremati kao špinat, a od nje se prave umaci, salate, juhe, pite te druga jela. Mladi se izdanci mogu pržiti na ulju, a osušeni samljeti u prah te se koristiti kasnije.

Otrovni sadržaj iz koprivnih žalaca (pretežno mravlja kiselina) kuhanjem ishlapi te se neutralizira. Kopriva je bogata kalcijem, fosforom, željezom i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 te panotenske kiseline te stoga predstavlja multivitaminski koncentrat.

Kako pripremiti čaj od koprive pročitajte.

Izvor : Ljekovito bilje od A do Ž, Knjiga 1, 24sata