Kopriva za detoksikaciju i alergije

Kopriva

Foto: Zdravlje-prehrana.com

Potrebno Vam je sredstvo za detoksikaciju  i rješenje za probleme od alergije? Rješenje je kopriva, posebice čaj od koprive za peludnu hunjavicu.

Koprive se već pomalo mogu brati i postati dio svakodnevne proljetne prehrane. Svima vama koji još niste jeli jela koja sadrže koprivu, svakako predlažemo jer su listovi koprive hranjivi, a okus im je sličan špinatu. Sadrže mnogo željeza zbog kojeg je kopriva i poznata te važna osobama koje imaju manjak željeza u krvi. Mnogi svjedoče o koprivi kao lijeku protiv anemije. Kopriva sadrži i ostale minerale kao i karotenoide i vitamin C.

Kopriva djeluje povoljno na čišćenje i uklanjanje toksina te pojačava mokrenje. Razlog tome su flavonoidi i veće količine kalija u koprivi. Može pomoći u ublažavanju brojnih bolesti kože, uključujući dermatitis dječje dobi i artritis kod starijih osoba. Vjerovatno vam neće goditi žarenje kože koje kopriva uzrokuje, no bol u zglobovima i upale  (naročito kod gihta) mogu ublažiti oblozi od čaja koprive.

Budući da kopriva potiče mokrenje, pomaže kod uklanjanja viška tekućine iz organizma te može pomoći kod mnogih tegoba. Osobe koje pate od infekcija mokraćnog sustava trebale bi piti čaj od koprive upravo zato jer potiče mokrenje, a samim time pomaže organizmu da izbaci razne bakterije.

Jedna od dobro provjerenih uporaba koprive jest ublažavanje simptoma peludne hunjavice. Odgovor organizma na kontakt s peludi i ostalim alergenima jest upala i stvaranje histamina koji je odgovoran za začepljen nos i suzne oči. Kopriva je dobar izvor kvercetina, jednog od flavonoida, koji zaustavlja stvaranje histamina. U jednom je istraživanju više od 50 % osoba koje pate od alergija izjavilo da koprivu smatraju umjereno do visoko učinkovitom u suzbijanju simptoma alergije.

Početni rezultati jednog istraživanja govore da uzimanje koprive može pomoći u smanjivanju doza i nuspojava lijekova kod osoba koje boluju od artritisa. Nije bilo razlike što se tiče bolova, ukočenosti ili fizičkih tegoba između ispitanika koji su uzimali 200 mg upalnog lijeka diklofenaka i onih koji su trošili 50 mg preparata koprive i samo 50 mg lijeka.  Jedno je drugo istraživanje pokazalo da smanjenje doze diklofenaka za 25 % smanjuje njegovu učinkovitost u obuzdavanju simptoma artritisa.

Kad uzrok povećanja prostate nije rak, pomoći može korijen koprive.  Kod hiperplazije prostate mokrenje je otežano, a kopriva može pomoći.

Dakle, kopriva :

– pomaže u ublažavanju upale kod dermatitisa, osipa kože i bolesti zglobova

– pomaže u uklanjanju viška tekućine iz organizma te ublažava infekcije mokraćnih puteva

– ublažava simptome alergije, osobito kod peludne hunjavice.

– može ublažiti simptome bolesti prostate.

Napomena : Pijete li lijekove, konzultirajte se s liječnikom prije same primjene čaja od koprive.

Reference :

     – Vodič kroz vitamine, minerale i dodatke prehrani, Mozaik knjiga, Grupa mladinska knjiga, str 122-123

Leave a Reply