Krema za sunčanje – rak kože

sunčanje krema

.

Pomalo počinje upotreba krema za sunčanje. Krema za sunčanje nam je i te kako potrebna u zaštiti protiv UV zračenja. No, zadnjih par godina vodi se oštra rasprava o korištenju krema za sunčanje te se vrlo često može čuti da su više kancerogene i opasnije za zdravlje upravo kreme za sunčanje nego li UV zračenje.

Istina se kao i inače nalazi na pola puta.

Činjenica je da Zemlja prolazi kroz ozbiljne klimatske promjene. To možemo vidjeti i sami. Svjedoci smo poplava, jakih vjetrova koji su učestaliji nego li prije pedesetak godina. Sve je to posljedica efekta staklenika. No, još je jedna opasnija posljedica koji zamjećujemo samo ljeti, a to je oštećenje ozona. Stoga je UV zračenje intenzivnije nego prije nekoliko desetljeća.

Također, dogodila se promjena i u načinu prehrane te načinu života. Konzumiramo previše pakiranih namirnica, pa i voća i povrća za koje ne možemo garantirati odakle potječe. Tijelo nije opskrbljeno bitnim nutrijentima koji su mu osiguravali prirodnu zaštitu od sunčevog djelovanja. Način života je još jedan bitan faktor. Ne provodimo previše vremena na suncu, kao što su prije znali naši preci, nego se naglo izlažemo UV zračenju. Polaganim izlaganjem, koža sama stvara zaštitu i postaje otpornija. Naglim izlaganjem stvaraju se oštećenja.

Primjena krema za sunčanje je iz navedenih razloga potrebna.

No, imate pravo na izbor. Imate pravo na biranje prirodnije kreme za sunčanje, odnosno kreme koji neće sadržavati kemijske spojeve koji će uzrokovati negativne posljedice na vaše zdravlje.

Kreme za sunčanje sadrže dvije vrste filtera UV zraka :

  • Mineralne
  • Kemijske.

Međusobno se razlikuju po djelovanju. Mineralni filteri kao što su cinkov oksid i titanijev dioksid, reflektiraju štetni dio UV zračenja. Kemijski filteri ih apsorbiraju te nizom kemijskih reakcija sprječavaju njihovo štetno djelovanje.

Naravno, određeni kemijski filteri su pokazali štetno djelovanje na organizam. Potrebno ih je strogo izbjegavati. Predlažemo vam da izbjegavate sljedeće kemijske spojeve koje ćete pronaći čitajući deklaracije :

  • Oksibenzon (eng. Oxybenzone) : nalazi se u većini krema za sunčanje. Ovaj kemijski spoj prolazi kroz vašu kožu i dospijeva u krvotok i ponaša se kao estrogen. Potiče alergijske reakcije. Veće koncentracije oksibenzona u krvi uzrokuje ozbiljne posljedice. Jedno istraživanje dokazalo je uzrokuje endometriozu kod starijih žena, dok je jedno drugo istraživanje dokazalo da veća koncentracija ovog spoja, tijekom trudnoće, uzrokuje sniženu tjelesnu težinu novorođenčeta. Također, pronađeno je i u majčinom mlijeku.
  • Oktinoksat (eng. Octinoxate) : također je pronađen u majčinom mlijeku. Prolazi kroz kožu i dospijeva u krvotok te se ponaša kao hormon. Utječe na pravilan rad štitnjače te reproduktivne organe. Uzrokuje kožne alergijske reakcije. Ovo je jedan od spojeva koji će vam prije uzrokovati rak, nego li ga spriječiti.
  • Retinil palmitat (eng. Retinyl Palmitate), tj. vitamin A. : vitamin A je odličan antioksidan, no ne u obliku u kojem se nalazi u kremama za sunčanje. Svrha je da spriječi starenje kože uzrokovano sunčevim zrakama. No, retinil palmitat nastaje reakcijom retinola i palmitinske kiseline. Djelovanjem sunčevih zraka ovaj kemijski spoj se „cijepa“ na slobodne radikale koji su toksični te oštećuju DNK. U konačnici, uzrokuju rak. Istraživanje koje je provela FDA, pokazuje da retinil palmitat može ubrzati razvoj malignih ćelija te raka kože kad se nanese na kožu prije izlaganja suncu. Strogo izbjegavajte kreme za sunčanje koje sadrže ovaj spoj.
  • Homosalat (eng. Homosalate) : apsorbira UV zrake te pomaže kremi za sunčanje da što bolje penetrira u vašu kožu. No, on je još jedan spoj koji ulazi u vaš krvotok te se ponaša kao hormon. Poremeti estrogen, androgen i progesteron.
  • Oktokrilene (eng. Octocrylene) : apsorbira UV zrake pri čemu nastaju oksidni radikali koji oštećuju stanice i uzrokuju mutacije. To je kemijski spoj koji dosta dugo vremena akumulira u vašem organizmu.

Krema za sunčanje – što odabrati?

Birajte kreme koje sadrže :

  • Cinkov oksid
  • Titanijev dioksid.

To su mineralni filteri koji koji ne penetriraju kroz vašu kožu i ne dospijevaju u krvotok. Ne stupaju u kemijsku reakciju sa UV zrakama te se nastaju nikakvi štetni produkti. Jednostavno reflektiraju štetne UV zrake sa površine vaše kože.

Krema za sunčanje koja sadrži mineralne filtere će ostavljati bijeli trag na vašoj koži. No, nemojte da vam to smeta. Radije da je bijeli vidljivi trag na koži, nego li nevidljive štetne posljedice u vašem organizmu.

Izvor : Zdravlje.prehrana.com

 

Leave a Reply