Krumpir ne deblja!

krumpir, dijeta, debljanje, kalij, vitamin C, vlaknaJadni, ogovarani krumpir! Nitko ne zna da je stvoren za dijetu.

Kada je kasnih šezdesetih počela groznica držanja dijete, krumpir je pao u nemilost jer je zabunom proglašen hranom koja deblja. Ljudi su spremni pojesti odrezak od pola kilograma, skupa sa svim masnoćama koje ima, a onda odgurnuti pečeni krumpir,jer se ne žele udebljati.

Međutim, oni koji znaju malo više i prehrani svjesni su da je krumpir kao stvoren za dijetu. 220 kalorija po krumpiru i praktički bez imalo masnoće, on može biti zasitan i dobar obrok.

Također, ima mnogo korisnih tvari. Sadržava 26 mg vitamina C. To ga čini idealnom namirnicom za pušače. Zatim, ima dojmljivih 844 mg kalija, gotovo dvostruko više nego banana! Dobar je izvor vitamina B6, te u nešto manjoj mjeri, ostalih B-vitamina, a i odličan je izvor vlakana (4,1 gram po krumpiru).

Vitamin C će vas štiti od raka i srčanih oboljenja i ojačati vaš imunološki sustav. Kalije će vam pomoći pri održavanju normalnog krvnog tlaka. Vitamin B6, također će vam ojačati imunitet. Vlakna će vam pomoći da održite uredne probavu te vas tako zaštititi od raka debelog crijeva i rektuma.

Nemojte pokvariti savršeno pečen krumpir dodajući mu masnoće kao što je maslac, margarin ili vrhnje. Umjesto toga upotrebljavajte maslinovo ulje ili nemastan začinski maslac ili pak običan jogurt.

Krumpirov sok odličan je antacid. U Njemačkoj je to uobičajen lijek za lošu probavu. Krumpirov sok napravite tako da ogulite dva krumpira i zgnječite ih u sokovniku.

Zaključak : nemojte izbacivati krumpir iz dijete, nego ga ubacite! Možete mu vjerovati da će vam pomoći smršavjeti i ujedno obogatiti vas hranjivim tvarima!

Izvor : E. Mindell, Hrana kao lijek, Mozaik knjiga, 2007, 110-111

Leave a Reply