Kruška – kombinacija osvježavajućeg soka i vlakana

kruška

Foto : fenaco-landesprodukte.ch

Tko ne voli ukusan sok od kruške? Kruška je osvježavajuća, bilo ljeto ili zima. Kruška i jabuka su dvije voćke koje bi trebali svakodnevno konzumirati. Kombinacija prirodnog soka kruške i vlakana su poželjni i za vašu djecu. Primijetite li da vašem djetetu slabi imunitet, kruška postaje neizostavni dio prehrane. No, dat ćemo vam još 11 razloga zašto bih trebali jesti kruške :

1.Kruška i slobodni radikali

Kruška sadrži vitamin C, vitamin K i bakar koji su ključni za sprječavanje nastajanja slobodnih radikala i uništavanje stanica. Tako štite i stanice našeg najvećeg organa : kože.

2.Kruška i srčane bolesti

Kruška je bogata vlaknima koji reduciraju „loš“ kolesterol i na taj način poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također, svakodnevnim konzumiranjem kruške, baš zbog prisutnosti vlakana, smanjujete rizik od srčanog udara za 50%. Anti-kancerogeni glutation i antioksidanti prisutni u kruškama pomažu u kontroli krvnog tlaka.

3.Kruška i rak

Kruška će zadovoljiti 20-25% vaše dnevne potreba za vlaknima. Budući da se vlakna na razgrađuju, lakše prolaze kroz crijevo i sprječavaju nastanak polipa. Vlakna u kruškama poboljšavaju probavu i tako sprječavaju razvoj raka debelog crijeva Inače naglašavamo da konzumirate žitarice. No, ukoliko ih ne volite, svakako pokušajte zavoljeti kruške ako imate problema s probavom. Također, kruška je namirnica i za žene u menopauzi jer smanjuje razvoj raka dojke za 34%.

4.Kruška i alergije

Određeno voće izaziva alergijske reakcije, ma koliko ono bilo zdravo. No, kruška spada u voće koje vrlo rijetko izaziva alergijske reakcije. To je čini namirnicom korisnom i za dojenčad. Ne izaziva nikakve probleme s probavom kod djece jer sadrži malo udio kiselina. No, nemojte ga davati djeci kad imaju dijareju. Također, korisno bi bilo za djecu da napravite kompon od krušaka. To će im biti lakše za jesti.

5.Kruška i šećer

Iako ima slatkast okus, nizak glikemijski indeks i veliki sadržaj vlakana, kruška pomaže pri kontroliranju razine šećera u krvi i sprječava dijabetes.

6.Kruška i imunitet

Antioksidansi prisutni u kruškama, poput vitamina C i bakra, jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv zaraznih bolesti. Stoga, kruška će vam i te kako pomoći ako vam već sad opada imunitet, čije ćete slabljenje primijetiti pri pojavi afti i herpesa. Slabljenje imuniteta možete primijetiti i na vašoj koži.

7.Kruška i osteoporoza

Slabljenje kostiju postaje već veći problem jer ne samo da je izraženo kod starijih osoba, nego sve više i kod mladih zbog loše prehrane. Kako biste ojačali kosti i spriječili osteoporozu, vrlo je važno održati pravu vrijednost pH organizma i konzumirati namirnice koje su bogate kalcijem, pH vrijednost se održava pravilnim biranjem voća i povrća. Bor koji se nalazi u kruškama poboljšava adsorpciju kalcija.

8.Kruška i energija

Visok sadržaj glukoze povećati će vam energiju u vrlo kratkom roku, ako se osjećate umorno. Vrlo brzo se adsorbira i pretvara u energiju.

9.Kruška i trudnoća

Folna kiselina je važna tijekom trudnoće i za trudnicu i za fetus koji se razvija jer sprječava nastanak urođenih mana. Ako ste trudni, obavezna konzumacija kruške dnevno.

10. Kruška i upale

Kruška pomažu pri liječenju od gripe jer djeluje protuupalno. Također, pomaže pri ostalim upalama, kao što je artritis.

11. Kruška i koža

Prehrambena vlakna iz krušaka imaju ključnu ulogu u održavanju kože glatkom i mekom. Vlakna usporavaju dotok šećera u krv i sprječavaju oštećenja kože, odnosno kolagena. To je jedan od razloga zašto previše slatkih namirnica negativno djeluje na vašu kožu. No, kruška može popraviti posljedice.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply