Krvarenje iz nosa – kako zaustaviti

krvarenje iz nosaSaznajte kako zaustaviti krvarenje iz nosa uzrokovano zimskom hladnoćom, djelovanjem kontracepcijskih pilula, …

Krvarenje iz nosa svakako nije ugodno. Krvarenje iz nosa najčešće uzrokuje zimska hladnoća, visok krvni tlak, glavobolja, … Ono što ne smijete učiniti je glavu zabaciti unatrag. Krv koja je krenula nije dobro zaustavljati, potrebno ju je pustiti da izađe van.

Ispuhnite ugrušak van – snažno ispuhnite jer ćete na taj način ukloniti svaki ugrušak koji bi mogao držati krvne žile otvorenima. Ugrušak djeluje poput klina u vratima. Krvne žile imaju elastična vlakna. Ako izvučete ugrušak, elastična vlakna će se stisnuti oko otvora.

Uporaba gaze – navlažite gazu i stavite polagano u nos. Djeluje kao tampon koji će polagano upijati krv.

Uštipnite nos – nakon što ispuhnete nos, uštipnite mekani dio nosa. Držite tako 5-7 minuta. Ako krvarenje ne prestane, promijenite vatu i ponovite postupak.

Oblog od leda – hladne obloge sužavaju krvne žile i usporavaju kravrenje.

Ne kopkajte nos – potrebno je i deset dana nakon krvarenja da zarastu ranice.

Ne zaboravite željezo – ako vam je krvarenje iz nosa učestalo, posjetite liječnika i provjerite željezo.

Kontrolirajte krvi tlak – osobe koje imaju povišen krvni tlak sklone su učestalom krvarenju iz nosa. Priprazite na krvni tlak i redovno ga kontrolirajte.

Žene, pripazite koje kontracepcijske pilule upotrebljavate – estrogen pojačava količinu iscjetka. Sve što mijenja količinu estrogena u organizmu može pojačati osjetljivost na krvarenje, pa tako i krvarenje iz nosa. Neki oralno kontraceptivi utječu bitno na krvarenje. Stoga, savjetujte se s liječnikom o njihovoj primjeni.

Zabranjeno pušenje – pušenje isušuju kanale u nosu što nadražuje sluznice nosa te se javlja krvarenje iz nosa.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply