Kuhanje na maslinovom ulju – štetno ili ne?

maslinovo ulje, kuhanje

..

Za većinu kuhara, ekstra djevičanskog maslinovo ulje, predstavlja posebnu klasu. Jela na maslinovom ulju su posebnog okusa i mirisa. Maslinovo ulje je glavna značajka mediteranske prehrane koja se smatra jednom od najzdravijih na svijetu.

No, ipak se postavlja pitanje :

Kuhanje na maslinovom ulju – štetno ili ne?

Brojna istraživanja su dokazala da prehrana koja sadrži maslinovo ulje sprječava bolesti srca, snižava visoki krvni tlak, smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Ali, u zadnje vrijeme se upozorava da je kuhanje s maslinovim uljem, naročito ako se radi o visokim temperaturama pripreme jela, štetno. Pri visokim temperaturama dolazi do stvaranja slobodnih radikala čije djelovanje nam je i te kako poznato.

Ulja čine zasićene, mononezasićene i polizasićene masne kiseline. Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline koje ga zapravo i čine tako zdravim. Nerafinirano maslinovo ulje je naročito dobar izvor antioksidansa.

Problem upravo nastaje kod nerafiniranog maslinovog ulja. Njegova dimna točka je niža nego li kod rafiniranog. Pri toj temperaturi korisne masnoće se počinju cijepati te korisni antioksidansi te ostale hranjive tvari se počinju razgrađivati. Točnije, nastaju štetni spojevi koji negativno djeluju na zdravlje.

No, postoje i istraživanja koja su provedena 2010. godine te su pokazala da je maslinovo ulje otporno na oksidaciju te ostaje stabilno na višim temperaturama. Zahvaljujući svojoj stabilnosti, zadržava hranjiva svojstva duže vrijeme tijekom zagrijavanja. Istraživači smatraju da je to zbog njegovoj kemijskog sastava, odnosno koncentracije polifenola i antioksidansa.

Zaključak – Kuhanje na maslinovom ulju – štetno ili ne?

Maslinovo ulje je dobro za kuhanje. Iako većina nutricionista preporuča postavljanje srednje temperature, odnosno zagrijavanje maslinovog ulja na laganoj temeparaturi nižoj od dimne.

Stoga, kuhajte radije na maslinovom ulju nego li na nekom drugom rafiniranom. I svakako ga nemojte zaboraviti pri pripravi raznih salata.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Reference : https://www.yahoo.com/health/should-you-really-be-cooking-with-olive-oil-124665581513.html

Leave a Reply