Kuhinjska sol

sol, kuhinjska, kuhinjska sol, hrana, skrivena, dnevna količina, unosKuhinjska stol je po svom kemijskom sastavu spoj natrija i klora. Natrij je esencijalni nutrijent, što znači da ga moramo osigurati našem tijelu kroz prehranu.

Natrij sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, u prijenosu električnih impulsa u živcima i mišićima te apsorpciji hranjivih tvari u tankom crijevu.

Preporuke za dnevni unos soli iznose 5g. Usporedbe radi, prstohvat sadrži oko 0,5 g soli. A prosječan unos soli odraslih osoba u Hrvatskoj iznosi oko 11,6 g, što je više od dvostrukog preporučenog unosa.

Možda bi sve bilo u redu da sol unosimo samo na način da ju dodajemo pri pripremi jela, no ona se nalazi skrivena u raznoj hrani koju kupujemo, kao što su npr. pekarski proizvodi. Kao zanimljivu činjenicu donosimo da samo dvije kriške kruha sadrže već više od 1,5 g kuhinjske soli!

 

Bubrezi su ti koji reguliraju količinu natrija u našem organizmu. No, kod povećanog unosa, kako bi nastavili regulirati i uspjeli održati ravnotežu, oni kompenziraju tako da povisuju krvni tlak.

Upravo povišen krvni tlak donosi sve veći rizik od raznih srčanih, moždanih i bubrežnih bolesti. Uz to, prekomjeran unos soli djeluje i na lijekove koji liječe te bolesti, smanjujući njihovu učinkovitost.

Povišeni krvni tlak često se naziva ”tihom ubojicom” pa tako smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli može rezultirati smanjenjem broja oboljelih od posljedica koje povišeni krvni tlak ima na ljudski organizam.

Smanjenje konzumacije soli u jednu ruku nije ni teško niti lako.

Smanjiti unos možete tako da ograničite unos hrane koja obično sadrži puno kuhinjske soli, poput raznih rafiniranih proizvoda te tako da provjerite količinu kuhinjske soli u hrani koju konzumirate i kupujete. Prilikom kupnje obratite pažnju na deklaracije na proizvodima, a sol možete zamijeniti i sa zamjenama za kuhinjsku sol te dodavanjem raznog začinskog bilja jelima kako bi vaša jela imala intenzivniji okus.

No, najvažnije od svega je ipak biti strpljiv. Pošto osjet slanosti ovisi o količini konzumirane kuhinjske soli, hrana će se u početku činiti bezukusnom, no kroz period od 2 do 3 tjedna to će se izregulirati, a okus hrane postat će bogatiji nego prije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.