Laktoza – kako olakšati intoleranciju

laktozaČaša mlijeka vam uzrokuje nadutost i kao da vam bubnjevi lupaju u crijevima? Saznajte kako olakšati intoleranciju koju uzrokuje laktoza …

Volite mliječne proizvode, ali vam stvaraju toliko „uzbunu“ u trbuhu da čak ponekad radije ostajete doma, nego idete u šetnju gradom. Vaše tijelo ne podnosi laktozu, odnosno, vaše tanko crijevo ne proizvodi dovoljno laktaze, enzim koji vam je potreban za razgradnju laktoze, prirodnog šećera koji se nalazi u mliječnim proizvodima.

Koliko god je nepodnošljiva laktoza, srećom, nije opasna za zdravlje. I sve veći broj osoba ima isti problem kao i vi. Možete intoleranciju na laktozu olakšati na nekoliko načina :

  • Napravite sami test tolerancije

Uvijek je najpoželjnije promatrati i pratiti funkcioniranje vlastitog organizma. Potrebno je samo osluškivati simptome koje nam tijelo daje. Tako možete sami napraviti test tolerancije. Pratite koliko čaša mlijeka možete popiti prije nego što počne djelovati štetno na vaš organizam. Možete napraviti i test sa sladoledom. Nakon što ste zaključili koja vam doza smeta, zadržite se na onoj koja ne uzrokuje nikakve tegobe.

  • Nadoknadite kalcij

Mliječni proizvodi najveći su izvor kalcija. Budući da ih vaš organizam ne podnosi, potrebno je nadoknaditi kalcij iz drugih izvora. Laktoza u ovom slučaju, može uzrokovati gubitak velike količine kalcija koji je važan za kosti. Konzumirajte što više srdela s kostima, špinata i brokule.

  • Pokušajte kombinirati mlijeko s drugim namirnicama

Neki ljudi su primijetili da nemaju nikakve tegobe ako mliječne proizvode uzimaju zajedno s drugim obrocima.

  • Jedite jogurt

Prednost jogurta, iako je i sam mliječni proizvod, je u bakterijama koji proizvode jogurt, ali i laktazu koja probavlja laktozu iz jogurta. Birajte radije obični jogurt, nego smrznuti. I neka jogurt ne sadrži nikakvo voće. Dodani aditivi mogu narušiti ravnotežu bakterija. Pokušajte ga jest svaki dan. Kad se ispitivanjima davao jogurt redovito svaki dan, njihova se probava poboljšala.

Međutim, izbjegavajte acidofil. Iako su to korisne bakterije, one se nalaze u debelom crijevu. Probava laktoze dovija se u tankom crijevu. Acidofil vam neće pomoći.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply