Lavanda

lavanda, uzgoj lavande, tlo, položaj, kozmetika od lavandeLavanda je odavno poznato po svojim umirujućim učincima. Već i sam miris lavande smanjuje stres. Stoga se ova ljekovita biljka koristi za liječenje potištenosti, depresije, nuspojava stresa. Lavandu je poželjno koristiti ukoliko često imate grčeve probleme s probavom (nadutost) te neuravnotežen protok žuči.

Lavanda djeluje :

  • antiseptički
  • antibakterijski

Proizvode od lavande možete koristiti tijekom cijele godine. Ljeti je koristite za liječenje ugriza kukaca i opeklina. Pripravite ljekovitu kupku koja će pomoći naročito osobama koje imaju problema s cirkulacijom i reumatskim bolovima, a uspješno smiruje i razne tipove groznica. Kupka čak poboljšava opće stanje i osvježava. Žene u menopauzi trebali bi često uživati u kupki od lavande.

Eterično ulje lvande kombinirajte s primjerice maslinovim uljem. Stavite tri kapi na svakih deset litara i pripravljenom mješavinom masirajte čelo i sljepoočnice kod glavobolje i stresa, a masiranje donjeg dijela trbuha i donjeg dijela leđa olakšava bolne mjesečnice.

U kozmetici vodica od lavande upotrebljava se za njegu nježne i osjetljive kože kao antiseptičko sredstvo protiv prištića, a eterično ulje lavande, razrijeđeno u maslinovom ulju potiče, razgradnju celulita.

Lavandu možete koristiti i protiv moljaca tako da je malo zamotate u pamučni materijali te stavite u ormar.

Cvjetovi lavande čak su i jestivi i dobro se slažu sa sladoledom, kolačima, kremama, džemovima i želeima.

Svakako predlažemo da u svom vrtu imate bar jedan grm lavande. Ako želite pripravljati različite mješavine, tinkturu i sl., bit će vam sasvim dovoljno. Savjetujemo o čemu treba voditi računa pri sadnji i uzgoju :

  • Položaj

Sunčan i otvoren položaj, kako se ne bi razvile gljivice.

  • Tlo

Hranjivo i vlažno, dobro drenirano, pješčano i vapneno tlo.

  • Razmnožavanje

Svježim sjemenom u kasno ljeto ili jesen, te dijeljenjem korijenja ili reznica dužine 10 – 20 cm u proljeće i jesen. Lavande se lako križaju, a iz sjemena se dobije uvijek vrsta koja se posije, pa ju je najbolje razmnožavati reznicama ili kupiti kontejnersku sadnicu

  • Sadnja

Razvijene sadnice, kojima se odstranjuje korijrn duži od 15 cm, sade se u razmaku od 50-60 cm ili 30 cm ako sadimo gradu.

  • Uzgoj

Obrezivanjem na visinu od 8-10 cm krajem svibnja, oblikuje se gusto zbijeni grm. U drugoj godini biljka se ponovno obrezuje na visinu od 15-20 cm, a potom  se zbog pomlađivanja obrezuje svakih 5-6 godina. Lavanda rodi druge godine po obrezivanju. L.anguststifolia i njezini kultivari te L.x intermedia i njezini kultivari su otporne biljke, a kultivari L. Stoechas su otporni na mraz. Druge vrste poluotporne ili osjetljive. Lavanda se može uzgajati u posudi.

  • Skupljanje

Početkom cvatnje, čim se cvjetovi otvore, cvjetne stabljike odrezati do ispod prvog para listića, vezati  u snopiće te obješene sušiti na sjenovitom i prozračnom mjestu. Listove skupljati prema potrebi.

  • Čuvanje

Osušene cvjetove čuvati u dobro zatvorenoj papirnatoj vrećici ili papirnoj kutiji.

Izvor: Časopis ljekovito bilje, Beatta, Broj.9, 2004 ; Ljekovito bilje od A do Ž, Knjiga 1, 24sata

 

Leave a Reply