Lažne etikete na namirnicama

lažne etikete, namirnice, kalorije, šećer, masnoćeNaljepnice, odnosno etikete na prehrambenim proizvodima ne pokazuju prave vrijednosti kalorija, sadržaja šećera, ugljikohidrata, ….

Kupujete razne proizvode u trgovačkim centrima i čitate etikete. Ponosni ste na sebe jer ih čitate i pratite koji je sastav u nadi da ćete se bolje hraniti. Već mislite da znate koje namirnice imaju manje masti, šećera, sve ono što je štetno za vaše zdravlje.

Međutim, istraživanja su pokazala da 43 posto proizvoda ima krive podatke na naljepnicama. Unatoč obećanjima proizvođača i dalje ne znamo koliko je sadržaj masnoća, soli, šećera i kalorija.

Malo smo istraživali i pokušat ćemo vam pomoći koje stvari je važno da pratite i čitate :

“Bez kolesterola“

Prvo što ćete pomisliti : „Ovo je zdravo“!

Kolesterol se nalazi u proizvodima životinjskog podrijetla, međutim često na biljnim proizvodima piše bez kolesterola koji ih inače i ne sadrže. Dakle, izraz bez kolesterola se naglašava na proizvodima samo da vas privuče, čak ponekad i nema nikakve veze s namirnicom. Oprez je potreban jer tzv. dijetetski kolesterol ne utječe na kolesterol u krvi kako se mislilo prije desetak godina. Nije zdrav!

“Proizvodi zelene boje”

Prvo što ćete pomisliti : „Prirodan, organski proizvod: To je sigurno i mogu jesti“!

Zelenu boju inače povezujemo s prirodom i to nas ujedno podsjeća i na zdravlje. Ova boja je samo marketinški trik koji izgleda nažalost uspijeva. Kupili vi proizvod zelene boje ili crvene, njihov sadržaj je sasvim isti.

“Male količine natrija”

To bi sad trebalo značiti da je u tom proizvodu manje natrija nego u originalnom. Hm … nismo baš sigurni! Također, koriste se izrazi kao npr. niski udio natrija ili manje natrija, light natrij. Količine natrija su u svim proizvodima iste. To ćete primijetiti prema okusu. Nema nikakve razlike u okusu gdje ima više natrija i gdje ima manje.

“Obogaćen vitaminima“

Prvo što ćete pomisliti : „ Sadrži sve što je meni potrebno, a ne moram jesti voće i povrće koje ne volim“!

Vitamini A, E, C i B dodani su žitaricama, voćnim proizvodima, mlijeku,… Vitamini koji se nalaze u tim proizvodima nemaju nikakve veze s vitaminima. Neće vam pružiti nikakvu zaštiti protiv virusa i bakterija. Vitamini se isključivo dobivaju iz pravog voća, povrća i mesa.

“Prirodni zaslađivači i nerafinirani šećer“

Prvo što ćete pomisliti : „Ne sadrži rafinirani šećer, manje kaorija“!

Takvi proizvodi imaju najviše šećera. Čak su to počeli pisati i na gaziranim pićima jer znaju da će to privući kupce. Za zdravlje nije dobro previše niti jedne vrste šećera.

“Cjelovite žitarice”

Prvo što ćete pomisliti : „Sve žitarice u proizvodu su cjelovite, to mora biti dobro za moja crijeva“!

Istraživanja su pokazala da takvi proizvodi imaju najmanje cjelovitih žitarica, a najviše kalorija i šećera.

“Iznos kalorija po porciji”

Prvo što ćete pomisliti : „Broj kalorija cijelog proizvoda“!

Primjerice piše : 100 kalorija u jednoj čaši ledenog čaja. Ne piše koliko oni podrazumijevanju da ta čaša ima mililitara. Računajte da ćete vi popiti i više čaša dnevno ledenog čaja. Čak je prehrambenim kompanijama dopušteno da stvar 20 posto manju vrijednost kalorije i sadržaja od stvarne vrijednosti.

Ako nikako ne možete smršavjeti, a pazite kako jedete i što jedete, onda je najvjerojatnije problem s krivim etiketama namirnica koje kupujete.

“Organsko”

Prvo što ćete pomisliti : „Zdravo i ukusno“!

70 posto sastojaka u proizvodu mora biti organski uzgojeno da bi bio organski. Organski uzgojeno ne znači da ima manje kalorija. Većina ljudi misli da upravo organske namirnice sadrže manje kalorije i zdravije su. Ipak baš te namirnice imaju više kalorije, odnosno šećera.

“Smanjen sadržaj masti”

Prvo što ćete pomisliti : „Ovo će mi pomoći da smršavim“!

Prehrambene kompanije zamijenile su samo masnoće sa šećerom. Na taj način hrana zadržava okus. Sastojci koji su zamijenili masnoće i dalje su prerađivani. Ovi proizvodi su manje zdravi nego originalni.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.