Lijekovi za kolesterol

kolesterol-lijekovi, masnoća, krv, zdravlje, srčani udar, udarLiječnici upozoravaju  kada je riječ o kontroli kolesterola lijekovi nisu dovoljni te naglašavaju važnost prehrane i redovite tjelovježbe.

Zahvaljujući napretku medicinske znanosti snižavanje povišenih razina kolesterola lakše je nego ikad. Naime statini, lijekovi za snižavanje povišene razine kolesterola, smanjuju rizik od smrti kod srčanih bolesnika za 40 posto. No liječnici upozoravaju da kada je riječ o kontroli kolesterola lijekovi nisu dovoljni te naglašavaju važnost prehrane i redovite tjelovježbe.

Osobe s povišenim kolesterolom su često i pretile, te ukoliko one za kontolu razine kolesterola koriste samo lijekove izlažu se riziku za razvoj kroničnih bolesti kao što su dijabetes, povišeni krvni tlak (hipertenzija) i artritis.

Neodgovarajuća prehrana koja uključuje konzumiranje zasićenih masti ili trans masti može uzrokovati povišenje LDL-a tzv. “lošeg” kolesterola što može dovesti do razvoja ateroskleroze.

Ateroskleroza je progresivno stanje u kojem se masnoće, kalcij i produkti stanične razgradnje odlažu duž unutrašnje stijenke krvne žile, stvarajući aterosklerotični plak koji se još zove i aterom te time povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara.

Stoga je izuzetno važno da osobe sa povišenim kolesterolom jedu nemasno meso, ribu, perad, žitarice i nemasne mliječne proizvode.

Isto tako redovita tjelovježba u trajanju od 30 minuta dnevno može smanjiti rizik za razvoj srčanih bolesti te doprinjeti snižavanju suvišnih kilograma.

Prevedeno sa : HealthDay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.