List masline kao lijek

list masline kao lijekPoznato nam je da je maslinovo ulje ljekovito i sve više se preporuča da se što više koristi. Međutim, jeste li znali da je korišten list masline kao lijek?

Maslina se od biblijskih vremena smatra simbolom pomirenja i mira. Maslina je prva biljka koju je čovjek uzgajao. Za Grke je maslina bila i simbol mudrosti. List masline kao lijek koristili su već Egipćani. U zadnjih nekoliko godina, list masline se aktivno istražuje jer sadrži tvari koje bi mogle pomoći u liječenju AIDS-a.

Egipćani su koristili list masline kao lijek protiv groznice, a pokazao se koristan i za liječenje gripe i malarije.

List masline sadrži flavonoide, saponine, tanin, smolu, šećer o nešto eteričnog ulja te kolin koji smanjuje krvni tlak. U listovima masline nalazi se aleuropein i oleuropezid, tvari koje list čine ljekovitim. Ljekovite tvari u listu masline jačaju imunitet te sprječavaju razvoj bakterija, virusa i gljivica, od kojih su neki otporni na antibiotike.

List masline ne sadrži tvari koje bi mogle biti opasne za naše zdravlje, ali uzimanje velike količine čaja u početku može uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja. Zvuči malo neobično, ali u tome i je čar ljekovitosti lista masline. Pogoršanje je samo popratna pojava koja zapravo dokazuje djelovanje tvari iz lista masline.

Djelovanje aktivnih tvari iz lista masline uzrokuje uginuće velikog broja štetnih mikroorganizama koje jetra nije u mogućnosti odmah ukloniti iz organizma. Čim jetra ukloni sve štetne tvari, odmah ćete se osjećati bolje. Savjetuje se da zbog toga ispijate male količine čaja u početku te ih pomalo povećavate.

Izvor : Ljekovite biljke, Broj 6. Rujan/Listopad 2003. Str. 34-37.

One Response

  1. Administrator 01/10/2014

Leave a Reply