Ljekovite namirnice koje svatko trebao u kuhinji

zdrave namirnice, zdravlje, prehrana, med, voda, đumbir, lukVećina osoba, u današnjem suvremenom svijetu, nema vremena za kuhanje ili konzumiraju jela koja se pripremaju u vrlo kratkom vremenu. Međutim, postoje namirnice koje svakako trebate imati uvijek u svojoj kuhinji.

  • Čaj

Ima nešto u tom zelenom čaju. Britanci ga već stoljećima svakodnevno piju. Koristi se za detoksikaciju, mršavljenje, za prevenciju raka jer je jak antioksidans. Popijte čaj od mente nakon jela, riješit ćete se nadutosti i ostalih probavnih problema. Za kamilicu je poznato da smiruje i pomaže da bolje zaspete. Prije spavanje skuhajte čaj od kamilice, namočite noge i opustite se nakon napornog dana.

  • Bijeli i crveni luk te đumbir

Ovo su moćne namirnice koje će ojačati vaš imunološki sustav. Dodajte ih u svako jelo, osim što će okus jela učiniti bolji, dobit ćete i dnevni dozu zdravlje. Češnjak će ojačati vaše srce i sniziti krvni tlak će đumbir ukloniti mučnine.

  • Kokosovo ulje

Ne samo da je ukusno, nego će poboljšati zdravlje vaše kože. Možete ga koristiti za kuhanje (iako to nije baš tipično za naše podneblje, pokušajte!). Kokosovo ulje trebale bi konzumirati naročito osobe koje boluju od kožnih bolesti poput psorijaze, raznih kožnih infekcija te suhu kožu.

  • Med

Med se koristi za opekotine i zacjeljivanje rana već stoljećima. Antibakterijska svojstva meda učinkovita su za posjekotine, ogrebotine i osip. Budite oprezni pri kupovanju meda da ne biste kupili med pripravljen od maslačka i šećer jer nema nikakva ljekovita svojstva.

  • Voda

Ništa nije zdravije od vode. Voda se može koristit za liječenje uganuća gležnja, otečenih prstiju, glavobolje te infekcija. Trik je u naizmjeničnom stavljanju toplih i hladnih obloga na bolna mjesta. Kombinacija toplog i hladnog potiče cirkulaciju i na taj način se organizam rješava štetnih tvari i dovodi hranjive tvari kako bi zaliječilo bolesno područje. Možete koristit vlažnu krpu ili jednostavno tuširati željeno mjesto. Nakon tri minute tople vode slijedi 30 sekundi hladne vode.

Ne zaboraviti piti puno vode, ne previše!!

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply