Ljekoviti začini za svačiji ukus

začiniMajčina dušica, kadulja i češnjak, komorač i chili te bosiljak su ljekoviti začini koji će se svidjeti svakoj osobi u raznim jelima. Već danas stavite ih pri pripravi vašeg omiljenog jela …

Postoje tri začina koja će poboljšati okus svih jela. Majčina dušica, kadulja i češnjak su začini koji su ljekoviti. Upravo njihova ljekovitost proizlazi iz njihovih neobičnih okusa, ali u kombinaciji s povrćem, ribom i mesom će vam se sigurno svidjeti.

  • Majčina dušica se naziva još i timijan. Jedan je od omiljenih začina Sredozemlja. Koristi se pri pripravi jela od ribe ili mesa na roštilju, umaka i kuhanog povrća. Suhi listići majčine dušice su tru puta jači začin od svježih. Majčica dušica neka postane vaša svakodnevnica pri pripravi ljetnih jela, naročito ako je kombinirate s limunom. Sv. Hildegarda je već prije nekoliko stoljeća isticala ljekovita svojstva majčine dušice. Eterična ulja iz ove biljke umiruju grševe, ublažavaju kašalj i bore se protiv bakterija.
  • Kadulja će potaknuti vašu probavu, pojačati rad žuči i jetre te će istovremeno spriječiti širenje uzročnika bolesti. Njezin okus se odlično slaže sa češnjakom, crvenim lukom i ružmarinom.
  • Češnjak, ah taj slavni češnjak neugodnog mirisa, ali odličnog za zdravlje. Snižava krvni tlak i pročišćava krv. Njegovo neugodan miris možete ublažiti kuhanjem. Nakon jela žvačite nekoliko minuta zrno kave ili list peršina da vam malo ukloni miris ukoliko ćete u šetnju.
  • Komorač smiruje želudac i sprječava vjetrove. Međutim, sameljite ga prije upotrebe.
  • Chili daje dobro raspoloženje. Organizam odgovara na okus chili na jeziku s stvaranjem velike količine endorfina koji će ublažiti bolove i stvoriti dobro rasoloženje.
  • Bosiljak se odlično slaže sa bijelom ribom. Uzmite svježi bosiljak jer kuhan gubi na okusu.

Izvor slike : wunderweib.de

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply