Ljetne viroze

ljetnje viroze, proljev, dijareja, temperatura, povraćanjaLjeti često dolazi do pojave bakterijskih ili virusnih infekcija koje uzrokuju dijareju i povraćanje. Pojavi viroza najvjerovatnije pogoduju visoke temperature odnosno nagle promjene temperature. Vrlo lako se prenose naročito prljavim rukama, kihanjema, kašljanjem i u bazenima.

Simptomi viroze :

  • dijareja
  • povraćanje
  • povišena tjelesna temperatura.

Preporučena prehrana :

  • pijte bistra pića i sokove
  • jedite laganu hranu, ponajprije borovnice, jabuke, banane jer imaju puno pektina i nadomjestit ćete gubitak kalija.

Budući da je posljedica ljetnih viroza najčešće dehidratacija time gubite i kalij te ćete se osjećati umorno i “iscijeđeno”. Jedite dosta bistre juhe, pijte vodu i čajeve. Gazirana pića također mogu pomoći pri ublažavanju dijareje.

Pektin u voću također pomaže kada imate dijareju jer apsorbira vodu i tvari koje nadražuju crijeva. Naribana jabuka s korom ili naribana mrkva tradicionalni je lijek za tu bolest.

Masnu, tešku, prženu i slatku hrana apsolutno treba izbjegavati, kao i sve mliječne proizvode, uz iznimku probiotičkih proizvoda.

Lijekove za zaustavljanje dijareje nije poželjno koristiti jer mogu biti kontraproduktivni jer dijareja je način na koji se tijelo samo bori protiv napadača.

Ako dijareja traje duža od dva dana ili ako se u stolici pojavi krv, treba odmah pozvati liječnika! To bi mogao biti znak nekog težeg zdravstvenog problema.

Ukoliko zajedno s dijarejom i povraćanjem imate i visoku temperaturu odmah se obratite liječniku! Budite oprezni s ljetnim virozama da vam ne bi ozbiljno ugorzile zdravlje.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply