Ljetni specijaliteti : skuše sušene na suncu

skuša

Izvor slike : eatsmarter.de

Pripravite pravi mediteranski specijalitet u vašem domu : skuše sušene na suncu …

Skuša se nekad smatrala namirnicom koju konzumiraju samo siromasi, a danas je jedna od najpoželjnijih. Skuša je riba koja sadrži najviše omega-3 masnih kiselina, stoga je poželjno da što češće bude na vašem stolu. Osim što je bogata masnim kiselinama, sadrži magnezij i fosfor. Bogata je vitaminima B kompleksa, najviše sadrži niacin, a zatim i riboflavin, pantotensku kiselinu, tiamin i kolin.

Skuša upravo zbog prisustva svih gore navedenih vitamina, minerala i masnih kiselina je ključna za zdravlje srca i krvnih žila. Konzumirate li skušu barem dva puta tjedno, regulirati će vam se krvni tlak jer se uklanjaju nakupine u arterijama, ali i spriječeno je grušanje krvi.

Vitamini i minerali u skuši sudjeluju u metaboličkim procesima i izgradnji krvožilnog, koštanog, mišićnog i živčanog tkiva. Potiču kognitivni razvoj djece. Preporuča se i trudnicama.

Želite li biti zdravi, jedite što više skuše, a mi ćemo vam predložiti ukusan recept iz Dalmacije!

Skuše sušene na suncu

  • Očišćene skuše izrezati duž leđa na dvije polovine, ali tako da ostanu povezane sa donje strane.
  • Izvadite im drob, glavu odrežite i bacite.
  • Posolite sa obje strane, poredajte po tankom konopu.
  • Objesite ih vani da budu izložene suncu i sušite tako nekoliko dana.

Ovako sušene skuše pripremaju se kao i svježe. Možete ih pržiti, kuhati ili peći na roštilju. Prije pripremanja, sušenu skušu ponajprije stavite u toplu vodu. Na ovaj način možete sušiti sve morske ribe.

Izvor : Riblji specijaliteti : 104 ukusna jela od morske i slatkovodne ribe, DAMIBO, Zagreb, str. 7

Leave a Reply