Ljeto : Tajna zdravlja

ljeto, sunčanje, zdravlje, prehranaJeste li znali da ljeto osigurava zdravlje tijekom cijele godine? Ljetno izležavanje te sezonsko voće i povrće daje vašem tijelu upravo ono što mu je potrebno da preživi zimu.

Ljetne namirnice bogate su vitaminima i mineralima koji su potrebni za jačanje imunološkog sustava. Aktivnosti tijekom najdražeg nam godišnjeg doba utječu na borbu organizma protiv stresnih situacija odnosno balansiraju fizičke i mentalne sposobnosti čovjeka.

13 načina kako uživati u ljetu i osigurati  zdravlje tijekom cijele godine :

 1. Breskve – pune su vitamina A, C, E i K. Sadrže nutrijente koji su važni za reguliranje tjelesne temperature i elektrolita. Breskve te ostale ljetne namirnice pomažu vašem tijelu da sačuva nutrijente za hladne dane.
 2. Borovnica – imaju nizak glikemijski indeks te su bogate antioksidansima. Potiču pravilan rad mozga. Bogate su vitaminom C koji je jako važan za borbu protiv prehlada.
 3. Maline – sadrže kalij, mangan, bakar i željezo. Također, kao i breskve skladište nutrijente za zimu.
 4. Rajčice – sadrže vitamin C i dosta minerala. Budući da su bogate vodom pomažu pri rehidrataciji tijekom vrućina. Ništa čudno što ih priroda daje sredinom ljeta.
 5. Morski plodovi – svježi morski plodovi obogaćuju organizam proteinima, zdravim masnoćama, vitaminima i mineralima. Sve to pomaže pri jačanju organizma, poboljšanju rada srca, održavanju normalnog krvnog tlaka i održavanju tjelesne težine.
 6. Krastavci – bogati su tekućinom, sadrže zapravo 95 % vode. Ostatk su vlakna, vitamin B i C. Jako su važni za kožu tijekom ljeta. Mogu se koristiti za lokalno liječenje natečenih očiju i opeklina.
 7. Bosiljak – ova ljetna biljka bogata je vitaminom K i željezom. Također, sadrži kalcij i vitamin A.
 8. Plivanje – jedan od najzdravijih sportova. Tijekom vrućih dana ne samo da će vam osigurati smanjivanje tjelesne težine nego će vas i ohladiti. Prilagodba tjelesne temperature temperaturi mora, jezera ili rijeke smanjuje krvni tlak, reducira masnoću u tijelu, poboljšava plodnost i smanjuje kolesterol. Tijelo također adsorbira minerale iz mora što rezultira mentalnim opuštanjem.
 9. Znojenje – prirodan način detoksikacije. Tijekom ljeta znojimo se više nego inače i to je najbolji način pripreme organizma za zimu. Znojenje odnosno detoksikacija čisti naš organizma i istovremeno osigurava čuvanje nutrijenata.
 10. Sunce – osigurava dovoljno vitamina D koji je važan za jačanje kostiju i imunološkog sustava.
 11. Spavanje – nakon plivanja i boravljenja na suncu, tijelo se lagano iscrpi i stoga ljeti bolje spavamo. Tijekom spavanje uravnotežuju se hormoni koji su važni za pravilno odvijanje svih funkcija u našem tijelu. Ubrzavaju metabolizam što je važno za zdravlje.
 12. Limunada – smanjuje krvni tlak, povećava razinu zdravog kolesterola i bori se protiv raka. Sadrži dosta vitamina C i antioksidansa. Pijenjem limunade uravnotežujete elektrolite u tijelu jer ljeti ipak znojenjem gubite i važne elemente koje je potrebno nadoknaditi.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

 

Leave a Reply