Ljiljan – macerat ljiljana

macerat od ljiljana

Foto : zdravlje-prehrana.com

Otkrijte prave ljepote ljiljana. Macerat ljiljana skriva ljekovita svojstva idealna za regeneraciju kože.

Ljiljan i te kako godi vašoj koži. Nemojte zaboraviti na njih ako ih imate u vašem vrtu. Divite se njihovoj ljepoti, ali mudro iskoristite i njihova ljekovita svojstva.

Ljiljan sadrži eterično ulje kao i svaka biljka. Bogat je supstancom koja se naziva vanilin te p-hidroksi-m-metoksitoluenom, p-krezolom, linalolom, terpeniolom, feniletil alkoholom. Također sadrži kiseline poput octene, palmitinske, benzojeve, propionske i cinaminske kiseline. Ljiljan sadrži i flavonoide koji djeluju kao antioksidansi. Sve nabrojene supstance su vrlo važne jer oni su zapravo razlog zašto je ljiljan tako ljekovit.

Ljiljan – macerat ljiljana – primjena

Ljiljan, odnosno macerat ljiljana koristi se za vanjsku primjenu. Pomaže kod raznih kožnih tegoba.Najčešće se koristi kod opekotina i opeklina. U prošlosti su ga upotrebljavali i za kurje oči te za bradavice. Macerat ljiljana je poseban po tome što sve ozljede i tegobe koje su prisutne na vašoj koži, liječi te ne ostaju ožiljci. Mogu se koristiti i lukovice ljiljana. Lukovica sadrži polisaharide i saponine te oni djeluje umirujuće i protuupalno.

Macerat ljiljana hidratizira i omekšava kožu te je čini fleksibilnom. Pogodan je za zrelu i suhu kožu upravo zbog svojstva hidratacije. Imate li zimi, tijekom hladnih dana, problema sa vašom kožom, pripravite macerat od ljiljana jer će vam uvelike pomoći kad hladan vjetar isuši vaše lice.

Ljiljan – macerat ljiljana

Za pripravu macerata potrebno vam je :

  • 10 svježe ubranih cvjetova
  • Pola litre hladno prešanog ulja.

Ostavite da odstoji dva tjedna. Koristite staklenke, a ne plastične posude. Staklo je najsigurnije za njihovu pripravu. Plastika reagira sa sadržajem.

Macerat ljiljana ne smijete staviti na sunce. Držite ga na toplijem mjestu, ali ne ga izlagati sunčevim zrakama.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply