Lužnate namirnice – rješenje za zdravlje i ljepotu

lužnate, kisele, namrinice

Sve se više istražuje utjecaj lužnate i kisele hrane na pravilan rad organizma. Pretpostavlja se da u današnje vrijeme konzumiramo previše kisele hrane i da je to zapravo pravi uzrok obolijevanja od raznih vrsta raka.

Sve namirnice koje konzumiramo djeluju na pH vrijednost krvi. Krv tako biti lužnata ili kisela, ovisno o tome da li namirnice sadrže više lužnatih ili kiselih minerala. Ako vaša prehrana obiluje lužnatim namirnicama, vaš organizam nema problema s održavanjem blago lužnate pH vrijednosti čija vrijednost upravo i treba biti. Međutim, ako je prehrana obilata kiselim namirnicama, vaš organizam je opterećenem kiselinama te pada pH vrijednost krvi. Organizam pokušava uspostaviti blago lužnatu pH vrijednost uzimajući lužnate minerala iz ostatka tijela. Organizam uzima od tkiva, organa i stanica lužnate minerale kao što su : kalcij, kalij i magnezij.  U organizmu nakon nekog vremena nestaje navedenih lužnatih minerala te se poremeti odvijanje svih važnih funkcija. Budući da organizam “iscrpljuje” svoje zalihe dolaze do slabljenja kostiju (tijelo uzima kalcij da uravnoteži pH), slabljena mišića (tijelo uzime magnezij), … Cijeli metabolički procesi ovise o pH vrijednosti krvi te kisela okolina  “nagriza” naše organe.

Gubitak tjelesne težine također ovisi o pH vrijednost. Osobe koje imaju lužnatu pH vrijednost krvi lakše gube višak kilograma. Osobe koje imaju kiselu pH vrijednost jako teško gube kilograme. Kada je organizam kisel, organi koji djeluju kao filteri, bubrezi i jetra, ne mogu ukloniti sve štetne tvari iz organizama jer su preopterećeni sa postizanjem lužnate pH vrijednosti. Svi štetni spojevi koje bubrezi i jetra ne izbacuju iz organizam, ostaju u masnom tkivu. Što je u kiselom organizmu više štetnih tvari, to je veće skladištenje tih tvari u masnom tkivu. Organizam pokušava zaštiti sam sebe te “gura” štetne tvari od vitalnih organa prema masnom tkivu. Zato se javlja masno tkivo pod bradom, na trbuhu, stražnjici, bokovima.

Višak kiselih namirnica uzrokuje prerano starenje, pojavu bora i podočnjaka, nezdrava kosa i lomljivi nokti.

Kako biste doveli svoj organizam u top formu i sačuvali svoje zdravlje svakako će Vam pomoći da jedete što više lužnate hrane:

Od voća jedite:

Od povrća jedite:

Ostali proizvodi:

  • Žitarice  i meso u većini slučajeva izazivaju zakiseljenost organizma, zato  ih jedite umjereno.
  • Kava, vino, duhan  izazivaju isto tako zakiseljenost organizma, zato ih umjereno konzumirajte.
  • Ne zaboravite svako jutro iscijediti malo limuna u toplu vodu i popiti natašte. Najjednostavniji način da od jutra utječete na lužnatu pH vrijednost organizma.

Zaključak:

U svakodnevnoj prehrani malo je zastupljeno lužnatih namirnica, zato jedite što više namirnica koje su napisani u gornjem tekstu.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply