Malina

Malina, list od maline, vlakna, vitamin C, rak, stanice raka, Sezona je malina. Ističu se prelijepom crvenkastom bojom i slatkastim okusom. Idealne su za osobe koje žele smršavjeti. Iako, većina osoba smatra da ih treba izbaciti tijekom dijete.

To je vrlo ukusno voće i nema puno kalorija niti masnoća. Jedna šalica malina ima samo 100 kalorija. Izrazito je bogata vlaknima i kalijem te sadrži malo manji udio vitamina C.

Osim što pomažu pri držanju niskokalorične dijete, vlakna prisutna u malinama, poboljšavaju probavu i dobra su zaštita od različitih vrsta raka jer sprječavaju razmnožavanje stanica raka. Osim toga, sadržavaju elagičnu kiselinu i fitokemikalije koje su također poznate kao dobra obrana od tumora. Često se koriste za liječenje kardiovaskularnih bolesti a ujedno i jačaju imunitet.

U narodnoj medicini list maline koristi se za ispiranje usne šupljine jer sadrži tanin, flavonoide i organske kiseline. List se može koristiti i za pripremanje čajeva. Djeluje protiv virusa i snižava šećer u krvi aktivirajući gušteraču da luči inzulin. Žene u menopauzi, koje imaju bolne mjesečnice, trebale bi konzumirati što više čaja od listova maline.

Malina je pogodna za pripremanje sirupa i octa. Sirup od maline jača srce te snižava tjelesnu temperaturu ukoliko bolujete od neke infektivne bolesti. Ocat je dobro koristiti ako imate upalu grla da ga s njim malo isperete, a možete ga koristiti protiv kožnih osipa.

Ako osjećate da trebate pojesti nešto slatko, svakako se počastite malinama. Slobodno dodajte malo slatkog vrhnja dobivenog od obranog mlijeka.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply