Marmelada od gloga

Glog raste kao razgranato stablo do 6 metara visine ili kao veći grm. Grane su mu trnovite, no ima predivne bijele, a ponekad i ružičaste cvjetove. Plod je crvene boje. Cvjetovi mirišu kao med, dok su plodovi malo kiselkasti, no proizvodi od gloga su doista ukusni.

 

 

Glog je bogat vitaminom B1 i C te flavonskim derivatima. Plod gloga se koristi u liječenju bolesti grla te kao diuretik u liječenju raznih edema i bubrežnih slabosti.

Plodovi gloga pomalo već zriju. Berite ih kad u potpunosti sazriju jer su tada idealni za pripravu marmelada, želea, sirupa, kompota, rakiju i tinkture. Mi vam predlažemo :

Marmelada od gloga

Za pripravu vam je potrebno :

  • 500 g plodova gloga
  • 500 g jabuka
  • 5 dl meda.

Plodove gloga i jabuke dobro operite. Jabuke ogulite, i sitno nasjeckajte. Prokuhajte jabuke i glog u malo vode. Potrebno ih je kuhati dok glog malo ne omekša. Zatim propasirajte. Stavite jabuke i glog u posudu i dodajte med. Kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, ovisno koliku gustoći marmelade od gloga želite. Zagrijte staklenke na 100 °C i vruću marmeladu ulijte. Prekrijte tijekom 24 sata da se polako ohladi. Spremite na hladno i tamno mjesto .

Izvor ; Zdravlje-prehrana.com

Reference :

  • Lesinger, Kućna biljna ljekarna, Adamić, Rijeka, 2006. str. 102-106

 

 

Leave a Reply