Maslac ili margarin

maslac ili margarin ili svinjska mastZbunili su vas oštri napadi na konzumiranje maslaca, margarina i svinjske masti? Zajedno s nama promotrite važne činjenice.

Kraj prošlog stoljeća stalno su nas bombardirali kako su masti štetne i samo izazivaju pretilost te razvoj kardiovaskularnih bolesti. Strogo se upozoravalo na negativan utjecaj svinjske masti i kako bi je u potpunosti trebali izbaciti iz svakodnevne primjene.

Maslac se proizvodi već tisućljećima. Dobiva se od mlijeka. Zapravo je koncentrirana mliječna mast. Ljudi su je prije konzumirali i u to vrijeme nije se govorilo o njihovom štetnom učinku. Maslac je bio namirnica koja se konzumirala skoro pa svaki dan.

Kad su započela znanstvena istraživanja, maslac je odmah došao na loš glas. Istraživanja su pokazala da snižava „dobro“ kolesterol, a povećava „loši“. Brojni proizvođači odmah su uveli nove tehnologije i počeli smanjivati udio transmasnih kiselina.

Ono što je važno naglasiti je da štetne transmasne kiseline nastaju zagrijavanjem ulja, pri visokim temperaturama. Dakle, da biste očuvali zdravlje žila i srca, trebali biste smanjiti  unos pržene hrane i industrijskih grickalica, a ne maslac i margarin.

Margarin se dobiva od biljnih ulja, pa je bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan „opasnim“ zasićenim masnim kiselinama. Maslac je bogat zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom čiji je unos potrebno ograničiti, ali ujedno je bogat korisnim masnoćama popu konjugirane linolne kiseline te vitaminima topljivim u ustima.

Konzumirati je poželjno i maslac i margarin i svinjsku mast. Svaka od ovih namirnica ima svoje prednosti i mane. Naravno, potrebno ih je konzumirati u umjerenim količinama.

Izvor : Z. Šatalić, 100 (i pokoja više) crtica iz znanosti o prehrani, Hrvastko društvo prehrambenih tehnologa, biotahnologai nutricionista, Zagreb, 2013., str. 207-208.

Leave a Reply