Znanstvenici upozoravaju : mazektomija nije rješenje!

mazektomijaPoznate osobe iznijele su u javnost da su uklonile obje dojke zbog straha od oblijevanja raka dojke. Je li to uistinu dobra preventiva?

Prije nekoliko mjeseci poznata glumica Angelina Jolie otkrila je javnosti da je uklonila obje dojke s ciljem da smanji rizik od obolijevanja nakon šti su joj liječnici rekli da su joj šanse da oboli od zloćudne bolesti 87 posto. Mazektomija je smanjila rizik za 5 posto.

S obzirom da se sve više počelo o tome govoriti u javnosti i sve veći broj žena ju je podržalo, to je malo uzdrmalo znanstvenike i liječnike. Znanstvenici su zaključili da nije dobro podržati žene da uklone dojke zbog straha, a da im se istovremeno ne objasni čemu se zapravo izlažu.

Zadnjih nekoliko godina povećao se broj žena koje su se odlučile na mazektomiju u početnom stadiju raka. Znanstvenici tvrde ukoliko uklonite zdrave dojke, vaše šanse da ne obolite ili da se rak opet ne vrati, ne povećavaju se.

Također, znanstvenici tvrde da se dvostruka mazektomija ne može preporučiti svakoj ženi koja je oboljela raka dojke ili kojoj još nije utvrđena pojava raka, ali je ima u obitelji. To se isključivo preporuča samo ženama kod kojih je utvrđeno da postoji mutacija gena BRCA1 i BRCA2, kao što je u slučaju poznate glumice. Žene kod kojih ne postoji mutacija navedenih gena, ne preporuča se uklanjanje obje zdrave dojke kao prevencija.

Istraživanja su također pokazala da žene koje su u ranijem stadiju otklonile obje dojke (jedna je bila zdrava, druga ne) produžile su život za šest mjeseci.

Liječnicima se savjetuje da ne preporučuju svojim pacijenticama uklanjanje obje dojke kao prevenciju jer su šanse za preživljavanje na kraju jednake.

Istraživanje je objavljeno 2013. godine na kliničkom kongresu kirurga.

Leave a Reply