Mliječno-vegetarijanska prehrana

Mliječno-vegetarijanska prehrana, mlijeko, vegetarijanciMliječno-vegetarijanska prehrana temelji se na mliječnim proizvodima i biljnoj prehrani.

Pri dijeti se koristi voće, povrće, bilje, žitarice, mlijeko i mliječni proizvodi.

Pobornici mliječno-vegetarijanske prehrane odbijaju životinjsku hranu u obliku mesa, kobasica, riba i manje su strogi od čistih vegetarijanaca koji ne jedu nikakve životinjske proizvode kao što su jaja ili mlijeko.

S mliječno-vegetarijanskom prehranom možemo oblikovati uravnoteženi jelovnik i raznolike obroke. Svakako morate dati prednost hrani pripremljenoj na pari, da biste sačuvali hranjive sastojke.

Namirnice koje mliječno-vegetarijanci koriste:

  • Mlijeko i mliječni proizvodi: važan su izvor bjelančevina. Morate paziti da s mlijekom, jogurtom i sirom ne pojedete previše masnoća. Prije svega, kolesterol opterećuje srce i krvotok. Zbog toga ne smijete koristiti puno maslaca, kao nadomjestak možete koristiti biljna ulja.
  • Mahunarke: tko se odrekne mesnih proizvoda, mora svoje potrebe za bjelančevinama nadomjestiti drugim namirnicama, npr. mahunarkama( grašak, grah, leća).
  • Žitarice: važan dio bjelančevina i ugljikohirata su žitarice, zato št su vrlo važne u mliječno-biljnoj prehrani. Nalaze se u pekarskim proizvodima od cjelovitoh žitarica, kao pahuljice u musliu.
  • Povrće: u mliječnoj vegetarijanskoj kuhinji možete koristiti sve vrste povrća, po mogućnosti jedite svježe povrće.

Lakto(mliječna) vegetarijanska dijeta je oblik prehrane koji, uz biljnu hranu, dozvoljava i unos mlijeka i mliječnih proizvoda, ali ne dozvoljava bilo kakav unos drugih namirnica životinjskog podrijetla poput mesa, peradi, ribe, morskih plodova i jaja.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply