Mrlje na zubima ­– riješite ih se u 6 koraka

Mrlje na zubima Želite ukloniti mrlje na zubima jer su postale prevelike i tamne? U 6 jednostavnih koraka uklonite ih ….

Hrana svakodnevno uzrokuje promjene boje zubi. To je sasvim prirodno. Zubi zapravo i nisu u potpunosti bijeli. Zapravo su svijetložute do svijetlonarančaste boje. No, starenjem zubi postaju sve tamniji i mrlje na zubima sve vidljivije.

Starenjem površina cakline puca i stvaraju se napukline. Zbog nastalih nakupina, dentin – manje otporni dio zuba, upija boju iz hrane. Mrlje se zalijepe i za plak i kamenac koji se stvara na zubima.

Mrlje na zubima mogu nastati i djelovanjem antibiotika, zbog poremećaja metabolizma i od povišene temperature. Obične mrlje koje su uzrokovale kava i cigarete, mogu se ukloniti u 6 koraka :

  1. Perite ih nekoliko puta dnevno – Perite zube redovito i pravilno nakon svakog obroka.
  2. Polirajte zube sodom bikarbonom – uklonit će i najtvrdokornije mrlje na zubima. Pripazite samo da vas soda bikarbona ne dodiruje desni.
  3. Pregledajte količinu plaka – isperite posebnom otopinom koja će vam pokazati mjesta na kojima je ostao plak nakon četkanja. To su ona mjesta na kojima će se s vremenom stvoriti mrlje.
  4. Isperite – nakon svakog obroka isperite hranu sa zubi. Predlažemo vodicu.
  5. Probajte rastvarač plaka – tekućine za ispiranje usta koje imaju antibakterijsko djelovanje smanjit će i količinu plaka.
  6. Nemojte izbjeljivati zube – to su vrlo abrazivna sredstva koja će skinuti mrlje, ali uništiti caklinu. Uništavanjem cakline sve se više vidi dentin koji je već tamne boje.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply