Mršavite spavanjem

mršavljenje, spavanje, odmaranje, skidanje kilograma, zdravlje, prehranaDa je kvalitetan san nužan za očuvanje zdravlja, to smo znali. No, nismo znali da je spavanje važno i za gubitak kilograma, dakle mršavite spavanjem. Da, u krevetu možete gubiti kile, ne seksom već spavanjem. Naime, znanstvenici Sveučilišta Chicago tvrde da nedovoljno sna usporava gubljenje masnog tkiva.

Preskakanjem redovitog sna potičete lučenje hormona koji suzbija procese izgaranja masnog tkiva i potiče osjećaj gladi.

Studija je trajala 4 tjedna i obuhvatila 10 pretilih, ali zdravih dobrovoljaca. Prva dva tjedna sudionicima je bilo dozvoljeno da spavaju do 8 i pol sati, dok su druga dva tjedna smjeli spavati do 5 i pol sati. U samom istraživanju sudionici su prva dva tjedna spavali prosječno 7 sati i 24 minute, dok su posljednja 2 tjedna spavali prosječno 5 sati i 14 minuta.

U periodu kada su sudionici dovoljno spavali izgubili su 55 posto više masnog tkiva nego u tjednima kada su manje spavali. Manjak sna potiče proizvodnju grelina – hormona koji smanjuje potrošnju energije, potiče želju za hranom te utječe na zadržavanje masnog tkiva.

Liječnici navode da svaku dijetu treba pratiti i adekvatan san. Ukoliko imate par kilograma viška kojih se planirate riješiti, iscrpljivanje manjkom sna će vam samo otežati put do težine koju ste si zacrtali. S druge strane, sad bar imate razlog zašto se izležavate kad god stignete – gubite kile!

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply