Na što sve treba paziti prilikom kupnje prehrambenih namirnica?

prehrambeni, proizvod, kupnja, akcija, polica, rok trajanja

 

 

Katalog, akcija prehrambenih proizvoda, hitno u trgovinu?

Svakodnevno nas trgovački lanci bombardiraju sa prehrambenim proizvodima koji se nalaze na akciji.

Dobar dio ljudi, odmah pohitaju na akcijski artikl.

 

Ovim putem želimo napomenuti na što sve treba obratiti pozornost prilikom kupnje prehrambenih proizvoda posebice na akcijama.

• Obradite pozornost na rok trajanja. Akcije se vrlo često daju na proizvode koje se nalaze pri samom roku trajanja. Ukoliko ne možete brzo potrošiti takve artikle sa kratim rokom trajanja, nikako nemojte kupovati i bacati novac.

• Obratite pozornost da li se proizvod koji kupujete nalazi u orginalnoj ambalaži. Proizvodima kojima je probušena vakuum vrećica u kojima se artikl nalazi, često ima kraći rok trajanja od onog što je istaknuto na etiketi.

• Ukoliko kupujete smrznuto meso i na pakiranjima se vidi velika količina leda, takvo meso nemojte kupovati, jer vrlo vjerovatno se takvo meso više puta odmrzlo pa ponovno zamrzlo.

• Prilikom kupnje lako kvarivih proizvoda npr. mlijeko, jogurt obradite pozornost naročito na datum roka trajanja, jer najčešće se na početku police nalazi se proizvod sa dobrim rokom trajanja, a iza takvog proizvoda na polici nalazi se proizvod sa kratkim rokom trajanja. Zato provjeravajte proizvod po proizvod.

• Prilikom kupnje proizvoda npr. voća ili povrća koji je zapakiran u orginalnu ambalažu, obratite pozornost da li je odbijana tara ambalaže. Jer kupujete proizvod, a ne ambalažu. To pravilo vrijedi za sve proizvode.

• Ukoliko kupujete narezane proizvode tipa, pršut, sir obratite pozornost kolika je cijena proizvoda kada kupujete narezak npr. 100 g, a kolika je cijena proizvoda kada kupite komad npr. 1 kg. Vrlo često se narezani proizvodi dosta skupljih od onih proizvoda koji se nalaze u komadu.

Napomena da ne bude zablude:

Kupili smo proizvod koji vrijedi još jedan dan, tako piše na deklaracije, da li je takav proizvod ispravan?

Ne znači ako namirnicu kupite pri kraju roka trajanja da nije zdravstveno ispravna. Svaka namirnica mora biti najmanje zdravstveno ispravna dok na njoj piše rok trajanja, ali obratite dodatnu pažnju, na ambalažu u kojoj se sadržaj proizvoda nalazi da li izgleda neoštećeno. Ukoliko proizvod koji kupite u dućanu po otvaranju neugodno miriše, a u urednom je roku trajanja, takav proizvod nemojte jesti. Zajedno sa računom otiđite u prodavaonicu gdje ste ga kupili i reklamirajte proizvod.

Izvor: zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply