Nadutost – uzrok

nadutost uzrociNadutost je izraženija kod žena, nego kod muškaraca.Što mislite koji su simptomi tj. uzroci

Većinom kad se govori o nadutosti, više zanima žene nego muškarce. Za to postoji razlog jer žene su primijetile da je ipak izraženija kod njih. Postoji više razloga zašto žene više muči nadutost. Jedan od tih razloga je različit probavni sustav.

Ženska crijeva su duža 10 cm od crijeva muškarca. Također, debelo crijevo muškarca je u obliku potkove, dok je kod žena „zapetljanije“ što zapravo i otežava ženama probavu hranu.

Postoji razlog zašto su nam različiti probavni sustavi. Razlika proizlazi iz činjenice da žene rađaju djecu, a muškarci ne. I žensko tijelo je upravo oblikovano prema namjeni da jednog dana u sebi  nosi život. Debelo crijevo je duže kod žena jer upravo tijekom trudnoće adsorbira više tekućine.

Drugi razlog nadutosti su hormoni. Muškarci imaju veću razinu testosterona koji osigurava „jače“ trbušne mišiće i samim time nadutost je „blokirana“. Žene imaju slabije trbušne mišiće i nadutost je odmah izraženija. Dodamo li još k tome i činjenice da hormoni estrogen i progesteron utječu na funkcioniranje probavnog sustava, nadutost raste. Iz tog razloga osjećate nadutost nekoliko dana prije mjesečnice.

Nadutost mogu uzrokovati i antibiotici, stres pa čak i žvakanje žvakaće gume.

Novija istraživanja su pokazala da zatvor kod žena jako često uzrokuje poremećaj rada štitnjače. Ukoliko ste primijetili da je vaša prehrana bogata povrćem i voćem, ali i dalje imate nadutost i zatvor, posjetite liječnika i zamolite ga da provjerite štitnjaču.

 Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply