Najčešće pogreške mršavljenja

Najčešće pogreške mršavljenja Saznajte koje su najčešće pogreške mršavljanja kojih niste niti svjesni …

Donijeli ste odluku : „Želim smršavjeti!“. Ali nakon tjedan, dva dana nema nikakvih rezultata. Kilogrami se ne tope, a vi ste se toliko trudili i pazili na prehranu. Saznajte koje su to najčešće pogreške mršavljenja, koje svi najčešće radimo.

1.      Namirnice koje sadrže vrlo malo kalorija

Vrlo često čitate u časopisima i na internetu da je tijekom dijete potrebno zamijeniti pravi šećer sa zaslađenim. Prva greška!, koji vi čak niste ni prouzrokovali, nego loša informiranost. Umjetna sladila stvaraju „nered“ u organizmu. Oslobađa se inzulin koji nije potreban za razgradnju umjetnog sladila, koji se zatim skladišti kao masnoća. Umjetna sladila dodatno potiču organizam da konzumira što više šećera jer osjeća veliki nedostatak. Tada počinje prežderavanje. Stoga, izbjegavajte namirnice sa umjetnim sladilima i umjetna sladila.

2.      Konzumiranje gaziranih i alkoholnih pića

Brzo ih pijete i niste niti svjesni koliko kalorija sadržavaju. Razlog tome je osjećaj da je to samo piće, koje će „proći“ kroz naš organizam. To su prazne kalorije. Alkoholna i gazirana pića sadrže velike količine šećera, pa i kalorija. Organizam i te kako registrira šećer. Zamijenite ih običnom ili gaziranom vodom. Alkoholna i zaslađena pića ostavite za posebne prilike.

3.      Neuspješno određivanje veličine porcije

Veličinu porcije nije lako odrediti. K tome i pridonosi naknadno pravilo „ Pojesti ću da se ne baci“. Nemojte stavljati previše hrane na tanjur, što više stavite više ćete i pojesti. Manje i kuhajte. Za početak savjetujemo kuhanje prema receptima koji naglašavaju težinu namirnica i za koliko je osoba.

4.      Izbjegavanje vlakana

Svi izbjegavaju vlakna, a svaki dijetalni menu bi ih trebao imati dosta. Vlakna kao i proteinim, omogućuju da manje jedete. Stoga, tijekom dana potrebno je konzumirati što više voća, povrća i žitarica.

5.      Nedovoljno sna

San je i te kako važan za mršavljenje, iako je većina osoba prema tome skeptična. San je važan za uspostavljanje ravnoteže hormona koji utječu na naše misli, funkcioniranje organizma. Premalo sna će vas više potaknuti da jedete više slatkiša. Nedovoljno sna uzrokuje smanjivanje razine leptina u krvi. Spavajte i manje ćete jesti slatko!

6.      Prejedanje nakon vježbanja

Nakon vježbanja nagradimo se velikom porcijom jer smatramo da smo to zaslužili i sagorjeli dosta kalorija. Istraživanja u pokazala da žene nakon vježbanja unesu do 51 posto više kalorija nego što bi trebale. Zapamtite, vježbanjem sagorijevate kalorije koje ste prije pojeli, nema nikakve nagrade.

7.      Pesimizam

Pesimizam vaš ponajviše „koči“ da smršavite. Postavljajte polagane ciljeve, prvo ćete smršavjeti 2 kilograma, pa zatim još 5, … Nikako nemojte odmah postaviti za cilj 10 kilograma. Vrlo lako ćete se razočarati i pretpostaviti kako sve to nema smisla i vratiti se na staro. Počnite lagano i učite što više o prehrani. Trebati će vam vremena da se vaše tijelo i vaša psiha navikne na novi način prehrane. Učite pripremanje novih jela.

Mršavljenje nije lako proces, ali nemojte odustajati. I nemojte postavljati rok do kad morate smršavjeti nekoliko kilograma. O prehrani se uči cijeli život, ali također neće vam biti veće zadovoljstvo kad primjetite koliko imate više energije i kako je vaše tijelo sve „tanje“.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply