Namirnica za dijabetičare – pistacije

pistacijePistacije u idealna namirnica za dijabetičare i za one koji to ne žele postati …

Pistacije su još jedna namirnica koje spadaju u poznate i zdrave grickalice. Rado ih grickamo jer su posebnog okusa, pa čak volimo i sladoled s okusom pistacija.

Nove spoznaje o pozitivnim učincima na zdravlje, potiču nas da preporučimo svima da pistacije postanu jedna od grickalica koju ćete svakodnevno konzumirati. Slično kao i kikiriki, korisna su zamjena za slatkiše i grickalice koje su industrijski proizvedene.

Pistacije su grickalice koje će zaštiti krvožilni sustav jer snižavaju kolesterol i utječu na elastičnost arterija. Snižavanjem kolesterola u krvi i naše srce zdravije kuca. Konzumiranjem pistacija smanjuje se i razina LDL lipoproteina. LDL lipoproteini uzrokuju nastanak ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti. Pistacije uspješno snižavaju njihovu koncentraciju.

Međutim, pistacije bi trebala postati i najdraža grickalica osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2 jer sudjeluje u kontroli razine šećera u krvi. Ujedno, osigurava duži osjećaj sitosti.

Sadržaj vitamina B1 i B6 čini pistacije grickalicom koje su zdrave i za živčani sustav, te fosfor koji je potreba za zdrave kosti i zube. Tu je i lutein koji se inače nalaze u voću i povrću.

Pistacije pomažu i pri održavanju normalne tjelesne težine zahvaljujući velikom sadržaju proteina i vlakana. Bjelančevine vas čine sitima duže vremena, a vlakna omogućavaju pravilnu probavu.

Konzumirajte što više pistacija, ali nemojte ih previše soliti jer ćete postići kontraefekt svega što smo naveli.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply